Subota, 13 kolovoza, 2022

Predsjednica Kosova tvrdi: Srbija se priprema za eskalaciju situacije na Kosovu

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

Osmani je naglasila da Kosovo nije doprinijelo i nikada neće doprinijeti eskalaciji ili nasilju.

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani je, povodom situacije na sjeveru Kosova, izjavila da se Srbija već duže priprema za pokušaj eskalacije na Zapadnom Balkanu, a posebno na Kosovu, uz pomoć i podršku Rusije, prenosi Kosovo Online.

– Vučić je posljednjih mjeseci davao podršku nelegalnim strukturama na sjeveru Kosova koje čine kriminalne bande. Preko njih i manipulacijom drže srpsku manjinu koja živi na Кosovu taocem ove pogrešne politike, rekla je Osmani u intervjuu za BBC.

Osmani je naglasila da Kosovo nije doprinijelo i nikada neće doprinijeti eskalaciji ili nasilju.

– Ali moramo da shvatimo da živimo pored susjeda koji je u potpunosti pod kontrolom Rusije. Nisu naše optužbe te koje eskaliraju situaciju, već njihove akcije zaoštravaju situaciju i stvaraju tenzije, rekla je Osmani.

Govoreći o pitanju dijaloga Beograda i Prištine, Osmani je navela da je Kosovo uvijek bilo konstruktivna stranka, za razliku od Srbije koja je radila suprotno.

Osmani je rekla da Srbija sklapa sporazume o naoružanju i gasu sa Rusijom, u vrijeme kada im ostatak Evrope uvodi sankcije.

– I jedni i drugi su zainteresovani za obnavljanje tenzija u našem regionu, mi to nećemo dozvoliti. Nećemo nasjedati na te provokacije, nećemo podsticati te provokacije, a radićemo sa našim partnerima da do toga ne dođe, kaže Osmani.

Na pitanje novinara BBC-a šta je njena poruka ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, Osmani je odgovorila:

– On će propasti u Ukrajini i ja ću apsolutno pogriješiti u svojim ciljevima kada je riječ o destabilizaciji Zapadnog Balkana preko njegovog satelita, Srbije.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izetbegović napada: Derivati SDA i ljevičari nisu napravili prodor u RS-u, imaju jednog Vojina Mijatovića

Izetbegović je govorio i o međunarodnoj zajednici za koju je rekao da prečesto ide linijom manjeg otpora na račun...

Možda vas zanima i ovo