Nedjelja, 24 siječnja, 2021

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović: To je licemjerno! Međunarodni faktor da ne urušava BiH, nego da joj pomaže!

Nemojte propustiti

Nakon izjave Bakira Izetbegovića o srpskom narodu: Žestoke reakcije iz BiH i regije, oglasio se i OHR

Nakon gostovanja predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u Dnevniku D Federalne televizije, u kojem je govorio o Miloradu Dodiku i...

U BiH upaljen narandžasti i žuti meteoalarm: Olujni udari, obilne padavine, a stiže i novi snijeg

U Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno oblačno vrijeme. Glavnina padavina očekuje se na području Hercegovine, zapada i...

Cristian Schwarz-Schilling: Njemačka preuzima inicijativu u BiH, ne bi ni pokrenula sve to da misli kako sve treba ostati isto

Njemačka je 20. januara obznanila zvanično kandidaturu bivšeg ministra poljoprivrede Christiana Schmidta za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini....

Federalno ministarstvo zdravstva o nabavci vakcina

Federalno ministarstvo zdravstva podsjeća da je 251. sjednici Vlade Federacije BiH održanoj 14.1.2021. godine prihvaćen Plan vakcinacije protiv COVID-19...

Cvijanovićeva je navela da su stvari u BiH drastično promijenjene intervencijama visokih predstavnika, ali “i nekim našim naivnostima”.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da međunarodni faktor ne smije stalno prilaziti BiH na način da je više urušava, nego da joj pomaže da napreduje.

To je licemjerno. Zašto se u BiH stalno prave političke zamke, zašto se otežava da se gradi unutrašnje povjerenje, da se sve ovo pravi funkcionalnijom pričom i da ispunjavamo svoje obaveze u skladu sa Ustavom – upitala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, takav odnos međunarodnog faktora otežava da se napravi normalan suživot.

– Otežavaju da naše institucije mogu dobro da sarađuju i funkcionišu međusobno, zato što su na strani jednih – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da Republika Srpska godinama radi na jačanju Ministarstva unutrašnjih poslova, ali da je za rješavanje pitanja migranata, bezbjednosnih rizika i potencijalnih terorista potrebna regionalna i unutar evropska saradnja.

Cvijanovićeva je ukazala na to da u BiH ne postoji isti pristup prema tim pitanjima, ali da ni spoljni svijet, koji, kako je rekla, stalno pokušava da nam objasni da je prijateljski, nema isti pristup.

– Na unutrašnjem planu nisam vidjela posvećenost svih da se na isti način bave migrantima, imali smo čak debate u okviru bošnjačkog političkog korpusa sa vrlo istaknutim politikim ličnostima, koji su jedne druge optuživali da dovode migrante, daju lažne vize i slično, što je samo po sebi i indikativno i opasno – rekla je Cvijanovićeva za “K3” televiziju.

Govoreći o različitim amandmanima za ustavne promjene u BiH, Cvijanovićeva je navela da promjene predlažu oni koji dvije godine od izbora nisu formirali vlast u Federaciji BiH.

– Oni na svaki mogući način žele da preskoče ustavnu strukturu, da ubace neku novu funkciju, tijelo, novu praksu na nivou BiH koja obezvlašćuje Republiku. Obezvrijeđen je Ustav, ali nemamo ni komoditet ni pravo da ga se mi odričemo zato što ga neko drugi obezvređuje – naglasila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je navela da su stvari u BiH drastično promijenjene intervencijama visokih predstavnika, ali “i nekim našim naivnostima”.

– Mnogo toga je oduzeto od Republike Srpske, a time ništa nismo dobili, osim da manje vjerujemo jedni drugima. Tim razvlašćivanjem smo napravili štetu Republici Srpskoj, a nikakvu korist BiH – poručila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da mnogi stranci koji dolaze u BiH razumiju kako stvari stoje, ali da se uklapaju u ono što je neka opšta zadata matrica, te da kada odu sa funkcije kažu kako je Srpska bila u pravu.

Cvijanovićeva je navela da je za partnerstvo sa međunarodnom zajednicom, ali nikako za prijetnje, kažnjavanje i diktiranje.

Ona je dodala da je za proevropsku orijentaciju tako da se definišu domaći prioriteti, da se uskladi zakonodavstvo na način da svako radi u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima i da se paralelno s tim uvijek vodi dijalog o krupnim političkim pitanjima.

Cvijanovićeva je poručila da treba vjerovati u Republiku Srpsku i njenu snagu.

– Šta god mi radili u političkom ili bilo kojem drugom planu, moramo to raditi na način da nikad ne smijemo ugroziti Republiku Srpsku. Možemo voditi političke bitke kako god želimo ali ne smijemo umanjiti značaj Republike – rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, nikada u drugi plan ne može doći ono što je interes zajednice, a to je Republika Srpska.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedna reakcija iz RS-a: Mirko Šarović poručuje da Izetbegovićeve izjave zahtijevaju izvinjenje

Nakon gostovanja predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u Dnevniku D Federalne televizije, u kojem je govorio o Miloradu Dodiku i...

Možda vas zanima i ovo