Petak, 17 rujna, 2021

Predsjednica RS Željka Cvijanović očajna: “Ako krenu privođenja, imaćemo obavezu da se štitimo”

Autor:Srna

Nemojte propustiti

Ona je ocijenila da će ovaj zakon doprinijeti dodatnoj segregaciji, jer je očigledno da svaki od tri naroda ima svoju agendu, svoje viđenje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će Republika Srpska imati obavezu da se štiti ako bude rizika i počnu hapšenja zbog “Inzkovog zakona”.

Odgovarajući na pitanje da li je nametnuta odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka o “zabrani negiranja genocida” samo dio strategije pritiska Zapada ne samo na Republiku Srpsku nego i na Srbiju i srpski faktor u cjelini, predsjednica je rekla da smatra da jeste tako.

Ona je istaknula da je nedopustivo da bilo ko nameće odluke i zakone i da stranac donosi zakone umjesto parlamenta i lokalnih institucija.

“Drugo, smatram da se pod ogromnom prijetnjom našla sloboda govora. Vi zabranjujete, ne samo političarima nego i mislećim ljudima, univerzitetskoj zajednici, naučnicima, istraživačima, da bilo šta govore o toj temi zato što će protiv njih biti pokrenut krivični postupak, osudiće ih i poslati u zatvor. Shvatate li koliko je to antidemokratski da branite ljudima da govore o nečemu”, rekla je predsjednica Cvijanović za rusku Federalnu novinsku agenciju.

Treće, naglasila je ona, problem je u tome što se radi o jasno definisanim namjerama koje se ne vide samo u miješanju visokog predstavnika nego u stalnom obračunavanju s Republikom Srpskom.

“Ti stalni napadi su usmjereni i protiv Srbije, a na globalnom nivou pokušavaju se obračunati sa srpskim nacionalnim korpusom i oslabiti ga nezavisno od toga gdje žive Srbi – u Srbiji ili Srpskoj. To smatram apsolutno nedopustivim”, navela je Cvijanovićka.

Ako pogledate cijelu tu situaciju, dodala je, to je posljednje sredstvo kojim su nam pokazali svoj neprincipijelni odnos koji je po svojoj suštini antisrpski.

– Ali, ipak ne mogu da povjerujem da su toliko ignorisali činjenicu da je to antidemokratski i necivilizovano da jedan jedini čovjek uzurpira nadležnosti institucija i donosi zakone. Kako donošenje zakona od pojedinca, a ne parlamenta, može biti dozvoljeno u demokratskom društvu? Sadašnja haotična i potpuno depresivna situacija, koja je isprovocirana spolja upravo od visokog predstavnika, praktično je neodrživa – rekla je predsjednica Cvijanović.

Ona je ocijenila da će ovaj zakon doprinijeti dodatnoj segregaciji, jer je očigledno da svaki od tri naroda ima svoju agendu, svoje viđenje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

“U takvoj državi moguće je reći da će to dovesti do dodatnih problema, produbiće razdor i provaliju između nas. To će dodatno iskomlikovati sve ono što ionako nije bilo jednostavno u BiH. Mislim da je to posljednja kap koju više nemamo namjeru da trpimo i zato je došlo vrijeme da mijenjamo stvari”, rekla je predsjednica RS-a za Srnu.

Na pitanje da li je realna prijetnja da će početi talas hapšenja, ona je rekla da smatra da takva namjera zaista postoji.

“Vidjećemo, ako bude rizika, znači da ćemo imati obavezu da se štitimo”, navela je Cvijanovićka.

Govoreći o tome koliko može da traje srpski bojkot zajedničkih institucija BiH, ona je rekla da može da traje dok problem ne bude riješen i da je obavezan da ga riješi onaj ko ga je napravio.

Predsjednica je istaknula da ovaj zakon može ukinuti jednostavno visoki predstavnik koji ga je i donio, ali da on izjavljuje da su to nadležnosti parlamenta.

“Eto, izvolite u parlament i raspravljajte o tom zakonu i 10 godina ako treba. Zašto je taj zakon važniji nego, recimo, zakon koji obezbjeđuje ekonomske reforme da se toliko o njemu raspravlja? Zašto je taj zakon važniji od drugih koji će, naprimjer, pomoći u socijalnoj sferi i uvećati penzije i plate? Zašto je to toliko važna tema? Zašto nam visoki predstavnik ne pomogne da ojačamo ekonomiju, usavršimo socijalnu sferu? Zašto nam ne pomogne u privlačenju stranih investicija? Ispada da je to sve neprincipijelno”, rekla je ona.

Predsjednica RS-a je ocijenila da je donošenje ovog zakona samo dodatno usložnilo ionako tešku situaciju u BiH u kojoj vladaju nerazumijevanje i podjele i to će dovesti do produbljivanja segregacije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vlasti Republike Srpske najavljuju da će 2022. godine samostalno provesti izbore

Republička komisija RS može provoditi određene aktivnosti u izbornom procesu samo ako joj te ovlasti prenese Centralna izborna komisija...

Možda vas zanima i ovo