Petak, 1 ožujka, 2024

Predsjednik CIK-a se zahvalio Schmidtu: Pokrenuli smo sve javne nabavke za izbore 2. oktobra

Autor:Patria

Preporučeno

Arnautović je naglasio kako je Centralna izborna komisija pokrenula sve javne nabavke koje se tiču održavanja izbora u oktobru 2022. godine.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Suad Arnautović izjavio je na današnjoj konferenciji za medije kako su sva sredstva, rezervisana za provedbu Općih izbora u Bosni i Hercegovini, prebačena na račun CIK-a čime je započet proces pripreme za održavanje izbora.

Arnautović se zahvalio ministru finansija BiH Vjekoslavu Bevandi na promptnoj reakciji i prebacivanju sredstava nakon odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“Hvala ministru Bevandi na hitnom i potpunom izvršenju odluke visokog predstavnika i raspodjeli sredstava za Opće izbore 2022. Aktivnosti koje se nisu mogle započeti ili su zaustavljene zbog neosiguranja sredstava sada se mogu provesti”, rekao je Arnautović.

Upravo se čita:  Povećale se novčane doznake iz u BiH iz inostranstva: "Tri su ključna faktora"

Naglasio je kako je Centralna izborna komisija pokrenula sve javne nabavke koje se tiču održavanja izbora u oktobru 2022. godine.

“Donijeli smo i tri odluke o pokretanju ponovnih postupaka za određene procese. Donesena je odluka o štampanju i pakovanju izbornih listića, nabavci ambalažnog materijala te usluga oglašavanja u dnevnoj štampi na srpskom jeziku”, ističe Arnautović.

Također, pozvao je sve privredne subjekte da učestvuju u javnim nabavkama koje raspisuje CIK.

Upravo se čita:  Fahrudin Solak i Fikret Hodžić zatražili odgodu izvršenja kazne

“Pozivam sve privredne subjekte da se prijave na javne nabavke koje raspisuje CIK BiH. Jučer sam, kao predsjednik CIK-a, potpisao okvirni sporazum o nabavci listića za opće izbore u iznosu od 1.634.069 KM s PDV-om. Javno upućujem zahvalnost Christianu Schmidtu na donošenju odluke o raspodjeli sredstava vezanih za Opće izbore. Upućujem zahvalnost i za donošenje odluke kojom se donosi zakon o izmjenama i dopunama izbornog zakona te odluke o finansiranju institucija BiH”, zaključio je Arnautović.

Upravo se čita:  Jeziva poruka stigla u sarajevsku osnovnu školu: 'Postavio sam eksploziv, čujem glasove u glavi'

Na kraju, predsjednik Centralne izborne komisije BiH izrazio je zahvalnost i Vijeću za implementaciju mira (PIC) kao i svim ambasadorima koji su pružali i pružaju podršku radu CIK-a.

Arnautović je dodao da je ovjereno 90 političkih stranaka za Opće izbore, i 17 nezavisnih kandidata. Do 14. juna je rok za prijavu koalicija.

Kazao je da je aplikacija za registraciju birača izvan BiH pokazala se korisnik. Do sada se prijavilo više od 16.000 osoba.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas