Nedjelja, 1 listopada, 2023

Predsjednik CIK-a: Sumnjam da će doći do dogovora oko Izbornog zakona

Preporučeno

– Pratimo situaciju. Može se dogoditi da izbori ne budu u oktobru, ali je i za to potrebno promijeniti zakon – rekao je Bakalar za “Glas Srpske”

Predsjednik Centralne izborne komisije Željko Bakalare izrazio je sumnju da će doći do političkog dogovora o Izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini, ali je dodao i da je moguće da iznenade.

Upravo se čita:  Oglasili se iz MUP-a ZDK nakon zločina koji je šokirao BiH: Napadač Aidu usmrtio pucnjem iz lovačke puške dok je radila u pekari

Baklar je naveo da je šteta što još nema potrebnog dogovora jer bi, u suprotnom, relaksirali i neke druge stvari.

“Nismo nijemi i gluvi na stvari oko nas, ali smo dužni postupati po zakonu. Čini mi se da neće doći do tog političkog dogovora o Izbornom zakonu, ali možda dobijemo pozitivno iznenađenje. Pratimo situaciju. Može se dogoditi da izbori ne budu u oktobru, ali je i za to potrebno promijeniti zakon”, rekao je Bakalar za “Glas Srpske”.

Upravo se čita:  Visoki domaći i međunarodni zvaničnici stižu na vježbu OSBiH na Manjači

On je dodao da su tu i ustavne odredbe da mandat traje četiri godine, što je dodatna komplikacija za taj pristup.

Centralna izborna komisija raspisuje izbore najmanje 150 dana prije održavanja, a pravilo je da su izbori prve nedjelje u oktobru, osim ako tog dana nije vjerski praznik jednog od konstitutivnih naroda. U takvoj situaciji CIK zakazuje izbore za narednu nedjelju.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

I Ramo Isak poslao poruku Dodiku: Iskoristi dane na slobodi, uživaj u bh. ljepotama

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o tome da...

Možda vas zanima i ovo