Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Predsjednik Hrvatskog sabora u posjeti Prijedoru, Banjoj Luci i Kotor Varoši

Nemojte propustiti

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko posjetiti će danas Prijedor, a zatim u naredna dva dana boravit će i u Banjoj Luci i Kotor Varoši.

josip-lekoLeko će se, kako je predviđeno planom posjete, sastati s prijedorskim Hrvatima i privrednicima, te posjetiti naselje Briševo i položiti vijence na spomenik 67 Hrvata, civila, ubijenih u zadnjem ratu.

Zločin u Briševu, izvršen u sklopu kampanje etničkog čišćenja u Bosanskoj krajini, jedan je od najmasovnijih stradanja Hrvata u jednom danu tokom proteklog ratu na području Republike Srpske.

U Briševu su 25. jula 1992. stradale kompletne obitelji Matanović, Atlija, Dimač, Barišić….Najmlađa žrtva bio je 14-godišnji Ervin Matanović, a najstarija 81-godišnji Stipo Dimač. Porodice stradalih još čekaju pravdu.

Predsjednik Hrvatskog sabora posjetit će u Prijedoru župni Ured sv. Josipa, a zatim i Tvornicu “Mira“, hrvatskog “Kraša“, te tvornicu “Nova Ivančica“ u Kozarcu.

U Mišinom Hanu kod Banja Luke Leko će posjetiti Župu Uznesenja blažene djevice Marije, a zatim se u naselju Šimići sastati sa župnikom, te članovima udruga sela Ivanjska i Šimići.

U večernjim satima predviđen je dolazak Josipa Leke u banjalulučku Katedralu sv. Bonaventure, gdje će ga dočekati biskup banjalučki mons. dr. Franjo Komarica, a prisustovat će i molitvenom skupu.

Predsjednik Hrvatskog sabora u ponedjeljak će obići džamiju Ferhadija u Banjoj Luci, a potom prisustvovati i konferenciji “Mir i pomirenje – korak naprijed“ koja će biti održana u parlamentu RS-a.

Organizator tog međunarodnog samita je Europska akademija Banjalučke biskupije, a suorganizatori su parlament RS-a i Institut “Zrinski“.

U Banjoj Luci će Leko posjetiti i Trapističku opatiju “Marija zvijezda“, a zatim u Kulturnom centru “Banski dvor“ prisustvovati otvoranju izložbe Generalnog konzulata “Nagrađena hrvatska arhitektura“ i potom posjetiti crkvu Pohoda blažene djevice Marije u Banjoj Luci.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Akademik Kurtćehajić: “Ukinut ćemo RS, odgovorna je za genocid”; Dodikov savjetnik Tegeltija: “Otcijepit ćemo se, RS je suverena”

Kurtćehajić: RS se poziva na pravo na samoopredjeljenje, volio bih znati kako vi to zamišljate! Danas ima nekoliko hiljada...

Možda vas zanima i ovo