Subota, 18 rujna, 2021

Predsjednik Južne Osetije: Nisam bio u BiH već u RS

Nemojte propustiti

Nisam došao u Bosnu i Hercegovinu, već za praznik u Republiku Srpsku – ustvrdio je danas predsjednik samoproglašene i međunarodno nepriznate Južne Osetije Anatolij Bibilov, komentarišući određene navode da je zbog njegovog prisustva u Banjoj Luci, 9.januara, na “Dan RS-a”, Gruzija uputila diplomatsku notu Bosni i Hercegovini.

Istakao je da Južna Osetija želi da sarađuje s narodima koje smatra prijateljskim.

”Ne moramo za to od nekoga da tražimo dozvolu. Šta više, ne trebamo tražiti dozvolu za to od Gruzije, koja je nedavno uništavala narod Južne Osetije”, ustvrdio je Bibilov, ali i dodao da žele dobre međusobne odnose sa svima, koji to žele pa i s Gruzijom.

Tokom sastanka s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom zaključili su, kazao je, da je nastanak i razvoj dvaju republika gotovo pa isti, kao “bliznakinja”.

”Imamo isti pogled na svijet i na isti način ocjenjujemo događaje i imamo isti odnos prema našem strateškom partneru – Ruskoj Federaciji”, rekao je Bilibov na konferenciji za novinare.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik smatra da je saradnja RS i Južne Osetije legitimna, imajući u vidu, kako je naveo, zajedničku istoriju koja je u značajnom mjeri slična kada su u pitanju “naše republike”.

Dodik je dodao da cijeni “borbu za slobodu” naroda Južne Osetije te smatra da oni imaju suvereno pravo da odlučuju o svojoj sudbini, kao i svi narodi, a u skladu s Poveljom UN-a.

”Smatram potpuno legitimnim da RS sarađuje s institucijama Južne Osetije, tražeći zajedničke moguće korake čiji je rezultat i danas potpisani sporazum o saradnji”, rekao je Dodik.

On je kritikovao ambasadoricu Švajcarske u BiH zbog pisma u kome mu je navela da RS ne bi trebalo da slavi 9.januar. Dodik to smatra miješanjem u unutrašnja pitanja BiH i njenim “nepoznavanjem situacije u BiH”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo