Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić: Bez elektronskog glasanja ili skeniranja listića nema ni ‘slobode’

Nemojte propustiti

Zamislite da postoji način da na izborima nema takozvanih „bačenih glasova“ i da se vaš glas uvijek računa. Zamislite da postoji način kako da, prilikom glasanja, ne morate razmišljati o tome da li da glasate za najbolje ideje ili za „najmanje zlo“, kako određeni kandidati i stranke ne bi osvojili vlast.

Šta mislite da imate izbor da zaokružite, ne samo jednog kandidata za neku poziciju na izbornoj listi, na primjer za člana Predsjedništva ili načelnika, nego da rangirate određeni broj kandidata (npr. njih pet) prema svojim nahođenjima i kriterijima? U tom slučaju, ako niko ne dobije većinu od preko 50%, kandidat sa najmanjim brojem glasova se izbaci iz takmičenja i ponovo se vrši brojanje, samo što se ovoga puta u obzir uzima osoba broj dva na listi onih koji su „izbačenu“ osobu stavili kao broj jedan. I tako sve dok neko ne osvoji više od 50% glasova.

Šta nam ovakav način vršenja izbora naših predstavnika donosi? Slobodu. Nema bačenih glasova. Ako vaš omiljeni kandidat ne prođe u prvom krugu, onda sljedeći kojeg ste naveli dobije šansu. Vaš glas se uvijek računa, naravno za kandidate kojima ste dali povjerenje.

U isto vrijeme, pobjeđuju kandidati koji imaju široku podršku, a ne samo podršku svoje baze. Tako smanjujemo šanse da ekstremne politike osvoje vlast, a i takvi politički akteri moraju prilagoditi svoje stavove i uzeti u obzir interese cijelog društva u obzir, kako bi imali šanse da pobijede.

Još jedna dobra strana je da se drugi krug glasanja, a nekada i treći, dešava automatski, bez potrebe da se glasa više puta. Možda i najvažnije od svega je da se, provođenjem izbora na ovaj način, smanjuju šanse za izborne krađe i izabrani predstavnici imaju istinski legitimitet i mandat da nas sve predstavljaju.

Naravno, ništa od ovoga se ne može desiti bez elektronskog glasanja ili bar bez skeniranja papirnih glasačkih listića.

Zar ne bi to bila prava reforma izbornog zakona, reforma koja bi doprinijela boljitku društva, većoj odgovornosti izabranih i šansu najboljim kandidatima i novim idejama da pobijede?

Ovako će se glasati u Njujorku uskoro, kada budu birali novog gradonačelnika. Taj metod izbora je sve popularniji u svijetu, na općim i na lokalnim izborima.

Zar nismo i mi spremni za istinsku slobodu i bolje društvo?

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Razočarenje za mnoge koji će ljetovati u Crnoj Gori: Evo šta se sve zabranjuje

U Crnoj Gori se zabranju žurke i muzički festivali, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru. Zbog nepoštovanja...

Možda vas zanima i ovo