Petak, 24 ožujka, 2023

Predsjednik Poljske: Ako Putin upotrijebi hemijsko oružje NATO bi mogao intervenisati

Nemojte propustiti

“Mislim da Putin sada može da upotrebi bilo šta, posebno kada je u ovoj teškoj situaciji. Politički, on je već izgubio ovaj rat, a vojno ga ne dobija”

Upotreba hemijskog oružja od strane Rusije u Ukrajini mogla bi potaknuti NATO da preispita svoju odluku da ne interveniše vojno u sukobu, rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda u intervjuu za BBC.

Na pitanje da li vjerue da se predsjednik Putin sprema da koristi hemijsko oružje kazao je da takvo nešto svijet nije vidio od Drugog svjetskog rata.

“To je nešto što svijet nije vidio u ovakvim razmjerima od Drugog svjetskog rata”, rekao je.

„Ako me pitate da li Putin može da koristi hemijsko oružje, mislim da Putin sada može da upotrebi bilo šta, posebno kada je u ovoj teškoj situaciji. Politički, on je već izgubio ovaj rat, a vojno ga ne dobija.”

Upitan da li bi takva upotreba mogla dovesti do intervencije NATO-a, on je rekao: „Naravno, svi se nadaju da on to neće usuditi.

“Ali… ako koristi oružje za masovno uništenje, ovo bi promijenilo igru ​​u cijeloj stvari. „Sigurno, [Nato]… bi morao da sjedne za sto i oni će zaista morati ozbiljno da razmišljaju šta da rade, jer tada to počinje da bude opasno, ne samo za Evropu…, već i za cijeli svijet”, kazao je Duda.

Inače, napadi na Ukrajinu utiču i na Poljsku koja graniči s ovom državom i koju je ušlo najviše izbjeglica.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ambasada SAD: Očajnički potezi Dodika, još jedan korak ka izolaciji

- Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih lidera nanosi štetu RS - poručuju Američka...

Možda vas zanima i ovo