Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Predsjedništvo BiH odobrilo: Oružane snage će gasiti požar u Neumu

Nemojte propustiti

Sve vatrogasne ekipe iz Neuma su na terenu, pomažu im kolege iz okolnih općina, ali i Hrvatske

Na zahtjev lokalnih vlasti općine Neum, koje su zatražile pomoć u gašenju požara na ugroženim dijelovima opštine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine dalo je danas saglasnost za angažman Oružanih snaga BiH i njihovu pomoć u gašenju vatre i sprečavanju njenog širenja.

Kako su naveli iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, posade helikoptera su spremne i vrši se potrebna koordinacija sa lokalnom zajednicom radi preduzimanja neophodnih radnji na otpočinjanju akcije suzbijanju požara u opštini Neum.

Navode da će, nakon provođenja pomenutih radnji te kada svi meteo uslovi budu pogodovali, helikopteri OS BiH početi djelovati na navedenom području.

“Ministarstvo odbrane BiH i OS BiH ostaju predani izvršenju svoje misije pomoći civilnim strukturama u odgovoru na prirodne nesreće na cijeloj teritoriji BiH”, poručili su.

Podsjetimo, vatrena stihija koja je jučer u 10:00 sati prijepodne zahvatila područje Neuma, nije još stavljena pod kontrolu.

Sve vatrogasne ekipe iz Neuma su na terenu, pomažu im kolege iz okolnih općina, ali i Hrvatske.

Domovi su zaštićeni, a vatrogasci se bore zaštititi i privredne objekte. S obzirom na jak vjetar koji brzo širi vatru, lokalne vlasti su uputile zahtjev da se dozvoli helikopteru OS BiH da iz zraka gase požar.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo