Petak, 29 rujna, 2023

Predsjedništvo BiH večeras vanredno o finansiranju izbora

Preporučeno

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je ranije najavila da je za organizaciju izbora iz državnog budžeta potrebno izdvojiti 12,5 miliona KM.

Predsjedništvo BiH večeras bi trebalo da održi vanrednu telefonsku sjednicu sa samo jednom temom, a to je finansiranje općih izbora u BiH.

Kako saznajemo od naših izvora, ova telefonska sejdnica je načelno dogovorena na današnjoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, a u zavisnosti od rezultata glasanja na Vijeću ministara o istoj temi.

Upravo se čita:  Koliko je povećana cijena police osiguranja za putnička vozila u FBiH

Kako je već objavljeno, Vijeće ministara BiH nije usvojilo ni dnevni red današnje vanredne telefonske sjednice te tako nije ni raspravljalo o mogućnosti finansiranja izbora. Osiguravanje sredstava su blokirali ministri iz reda HDZ-a.

Predsjedništvo BiH, čak iako usvoji današnju odluku, to neće značiti da je novac osiguran.

Naime, Predsjedništvo BiH ne može usvojiti odluku o osiguravanju novca, nego samo može naložiti Vijeću ministara da donese takvu odluku.

Upravo se čita:  Uništena najveća zastava sa ljiljanima na Vlašiću samo deset dana od postavljanja: Nalazi se u katastrofalnom stanju

U principu Vijeće ministara ispoštuje naloge Predsjedništva BiH, ali s obzirom na današnja dešavanja otvoreno je pitanje da li će to učiniti i ovaj put.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je ranije najavila da je za organizaciju izbora iz državnog budžeta potrebno izdvojiti 12,5 miliona KM.

S obzirom da budžet za ovu godinu nije usvojen predložili su da se novac osgura iz višegodišnjeg akumuliranog prihoda. Međutim, ministar finansija Vjekoslav Bevanda je ranije dao negativno mišljenje na ovaj kao i sve prethodne prijedloge.

Upravo se čita:  Stižu rekordne temperature za ovo doba godine

Rok za osiguravanje novca ističe 19. maja.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo