Petak, 1 srpnja, 2022

Predsjedništvo BiH večeras vanredno o finansiranju izbora

Nemojte propustiti

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je ranije najavila da je za organizaciju izbora iz državnog budžeta potrebno izdvojiti 12,5 miliona KM.

Predsjedništvo BiH večeras bi trebalo da održi vanrednu telefonsku sjednicu sa samo jednom temom, a to je finansiranje općih izbora u BiH.

Kako saznajemo od naših izvora, ova telefonska sejdnica je načelno dogovorena na današnjoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, a u zavisnosti od rezultata glasanja na Vijeću ministara o istoj temi.

Kako je već objavljeno, Vijeće ministara BiH nije usvojilo ni dnevni red današnje vanredne telefonske sjednice te tako nije ni raspravljalo o mogućnosti finansiranja izbora. Osiguravanje sredstava su blokirali ministri iz reda HDZ-a.

Predsjedništvo BiH, čak iako usvoji današnju odluku, to neće značiti da je novac osiguran.

Naime, Predsjedništvo BiH ne može usvojiti odluku o osiguravanju novca, nego samo može naložiti Vijeću ministara da donese takvu odluku.

U principu Vijeće ministara ispoštuje naloge Predsjedništva BiH, ali s obzirom na današnja dešavanja otvoreno je pitanje da li će to učiniti i ovaj put.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je ranije najavila da je za organizaciju izbora iz državnog budžeta potrebno izdvojiti 12,5 miliona KM.

S obzirom da budžet za ovu godinu nije usvojen predložili su da se novac osgura iz višegodišnjeg akumuliranog prihoda. Međutim, ministar finansija Vjekoslav Bevanda je ranije dao negativno mišljenje na ovaj kao i sve prethodne prijedloge.

Rok za osiguravanje novca ističe 19. maja.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Pripadnici Oružanih snaga BiH izveli situacijo-terensku vježbu u Banjoj Luci i na poligonu na Manjači

U vježbi su realizovani zadaci iz operacija podrške miru, rada na kontrolnim tačkama, patroliranja i operacija blokade i pretresa. Pripadnici...

Možda vas zanima i ovo