Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Predstavnici demonstranata ušli u Parlament na pregovore

Nemojte propustiti

Građani nezadovoljni zbog neriješavanja izdavanja jedinstvenih matičnih brojeva za novorođene bebe, nastavili su u četvrtak proteste u Sarajevu, zbog toga što Vijeće ministara nije donijelo konačan Prijedlog zakona o JMBG, već privremenu odluku na osnovu koje će se jedinstveni matični broj izdavati na 180 dana.

parlament-pregovoriUposlenici zgrade državnih institucija u Sarajevu pozvali su delegaciju građana koji su na protestima da uđu u zgradu kako bi pregovarali o problemu donošenja zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Predstavnici građana prihvatili su prijedlog i oni se trenutno nalaze u zgradi državnih institucija.

Učesnicima, demonstrantima ostavljena je poruka da ne idu sa svojih mjesta bez obzira na oglašavanja, dok dva učesnika koliko ih je i ušlo ne izađu vani.

Sudionici protesta su formirali zahtjeve – oni osim zahtjeva za hitno donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju, traže formiranje državnog fonda solidarnosti za liječenje teško oboljele djece, te da se ministri u Vijeću ministara i zastupnici u oba doma državnog parlamenta odreknu 30 posto svojih mjesečnih primanja, a sredstva bi išla u fond solidarnosti.

Pregovori su u toku.

(Vijesti.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo