Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Predstavnički dom danas o preporukama za promjenu Ustava FBiH

Nemojte propustiti

Predsjedavajući Fehim Škaljić sazvao je za danas u Sarajevu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na dnevnom redu je upoznavanje i rasprava o Inicijativi – preporukama za promjenu Ustava FBiH.

Parlamenta FederacijeNacrt preporuka pripremila je Ekspertna grupa za reformu Ustava FBiH na osnovu analize praznina, nedosljednosti i problema važećeg Ustava FBiH. Ekspertna grupa se opsežno konsultirala s relevantnim akterima u Federaciji BiH u periodu od januara do maja 2013. godine te je dokumentirala ključne probleme u izvještaju pod nazivom ‘Ustavna reforma FBiH: Analiza opravdanosti’, navedeno je u dostavljenom materijalu.

Između ostalog je predloženo brisanje kategorije „ostali“ (narodi) iz preambule Ustava FBiH. Kategorija “ostali” bila bi zamijenjena formulacijom „oni koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda (jer se ne mogu ili ne žele tako odrediti) i pripadnici nacionalnih manjina”.

Predloženo je ukidanje institucije predsjednika Federacije i prenošenje dijela ovlasti na predsjednika i potpredsjednike Parlamenta te predsjednika Vlade. Predsjednik i potpredsjednici Parlamenta činili bi novu instituciju. Predsjednici Predstavničkog i Doma naroda, funkcioneri iz sadašnje prakse, u novoj bi konstelaciji bili potpredsjednici Parlamenta.

Predstavnički dom bi umjesto sadašnjih 98, imao 81 poslanika, a u njegovom sazivu bi moralo biti najmanje četiri člana jednog konstitutivnog naroda, najmanje dva pripadnika nacionalnih manjina i najmanje jedan član iz reda građana koji ne pripadaju ni konstitutivnim narodima ni nacionalnim manjinama.

Dom naroda bi se sastojao od 44 delegata: 13 Bošnjaka; 13 Hrvata; 13 Srba i pet delegata iz reda onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda. U sadašnjem sazivu Doma naroda je 58 delegata, po 17 iz svakog konstitutivnog naroda i sedam iz reda ostalih.

Današnja sjednica Predstavničkog doma predviđena je u proširenom sastavu jer su osim poslanika pozvani federalni, kantonalni i općinski dužnosnici, pa će biti održana u Domu mladih Centra Skenderija.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo