Petak, 20 svibnja, 2022

Predstavnički dom FBiH usvojio izmjene i dopune Zakona o pravima boraca i njihovih porodica, evo ko će dobiti veće naknade

Nemojte propustiti

Nakon rasprave ovaj zakon je usvojen koji sada ide na potvrđivanje u Dom naroda FBiH.

Predstavnički dom FBiH jednoglasno je danas usvojio Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i njihovih porodica – skraćeni postupak.

– Izmjenanama i dopunama predviđeno je povećanje osnovice za pet posto za što je budžetom izdvojeno 12,5 miliona KM. Povećanje naknada za supruge šehida i poginulih boraca bez djece, govorimo o populaciji koja se u momentu ostvarivanja prava na radničku penziju i invalidnina smanjivala. Invalidnina bi se povećala sa 173 KM na 391 KM.

Omogućavanje suprugama RVI, umrlih RVI bez obzira na uzrok smrti, da mogu ostvariti pravo na 50 posto lične invalidnine. Tu je i povećanja naknada za roditelje poginulog borca koji je bio oženjen. Ti roditelji su živjeli sa 234 KM, sada će jedan roditelj primati 391 KM, a dva roditelja 455 KM. Govorim o roditeljima šehida i poginulih boraca – objasnio je zastupnicima Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja.

Dodaje kako su pomjerena prava za djecu bez oba roditelja, da prava mogu ostvariti do 35-te godine, a do sada je bilo do 25-te godine.

– Govorim o djeci bez oba roditelja koji su na birou. Najzanimljivija stvar je uvođenje takozvane švicarske formule koja garantuje ovoj populaciji povećanje naknada svake godine. U izmjenama zakona se nalazi i segment koji se tiče zapošljavanja. Federalni zavod i kantonalne službe za zapošljavanje bit će dužni u okviru programa svoje aktivne politike zapošljavanja preduzeti mjere kojim će osigurati posebna sredstva za povoljnije sufinansiranje zapošljavanja, samozapošljavanja, obuke i prekvalifikacije – rekao je Terzo.

Nakon rasprave ovaj zakon je usvojen koji sada ide na potvrđivanje u Dom naroda FBiH.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kalabuhov izjavom naljutio Izetbegovića, lider SDA poručio ruskom ambasadoru: Drsko je to što radi

Izetbegović je izjave ruskog ambasadora nazvao flagrantnim i drskim miješanjem u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. Bakir Izetbegović, predsjednik SDA,...

Možda vas zanima i ovo