Petak, 1 ožujka, 2024

Predstavnički dom PS BiH o novom sazivu Vijeća ministara BiH

Autor:Patria

Preporučeno

S obzirom da biografije ministara i zamjenika nisu javno objavljene u materijalima za sjednicu, javnost je ostala uskraćena za te informacije.

Vanredna sjednica Predstavničkog doma PS BiH na kojoj će se glasati za novo Vijeće ministara BiH bit će održana danas s početkom u 12 sati.

Na sjednici Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH koja je održana u ponedjeljak od deset prisutnih članova Komisije sedam je podržalo predložene kandidate za ministre i zamjenike, dok su protiv bila dva zastupnika Jasmin Emrić (NES) i Milan Dunović (DF), te jedan zastupnik suzdržan Nermin Mandra (SDA).

S obzirom da biografije ministara i zamjenika nisu javno objavljene u materijalima za sjednicu, javnost je ostala uskraćena za te informacije. Uvid nisu imali ni svi parlamentarci jer nisu dobili materijal koji je razmatrala Komisija.

Upravo se čita:  Polovina radnika u BiH zaposlena u javnom sektoru: "Stanje je neodrživo"

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto 28. decembra potvrđena je na ovu poziciju, dok su za njene zamjenike predloženi Elmedin Konaković (NIP) i Zoran Tegeltija (SNSD) što bi danas trebalo biti i zvanično potvrđeno.

Koalicija koju na državnom nivou čine HDZ BiH, SNSD, te stranke okupljene oko SDP BiH, NIP, Naša stranka, BHI Fuad Kasumović imaju dovoljnu većinu za potvrđivanje Vijeća ministara BiH. HDZ 4, SNSD s partnerima osam, SDP pet, NIP tri, NS dva, BHI Fuad Kasumović 1. Dva od devet predloženih ministara glasat će sami za sebe. To su Zukan Helez iz SDP-a i Zoran Tegeltija iz SNSD-a.

Upravo se čita:  Nevjerovatni podaci: Puter tri, a mlijeko dva puta skuplje u BiH nego u Hrvatskoj

Komisija je preporučila potvrđivanje imenovanja: Elmedina Konakovića za ministra inostranih poslova (NIP); Zorana Tegeltije za ministra finansija i trezora (SNSD); Staše Košarca za ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa (SNSD); Davora Bunoze za ministra pravde (HDZ); Edina Forte za ministra komunikacija i transporta (Naša stranka); Dubravke Bošnjak za ministricu civilnih poslova (HDZ); Nenada Nešića za ministra bezbjednosti (DNS); Zukana Heleza za ministra odbrane (SDP BiH); Sevlida Hurtića za ministra za Ijudska prava i izbjeglice (SNSD-SDP).

Upravo se čita:  Detalji velike akcije u BiH: Poznata imena obuhvaćena istragom, među njima i član zločinačke grupe Zijada Turkovića

Preporučeno je i potvrđivanje imenovanja: Josipa Brkića za zamjenika ministra inostranih poslova (HDZ); Muhameda Hasanovića za zamjenika ministra finansija i trezora (SDP); Ljiljane Lovrić za zamjenicu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa (HDZ); Elvira Mahmuzića za zamjenika ministra pravde (SDP); Ognjena Janjića za zamjenika ministra komunikacija i transporta; Marijane Mojić za zamjenicu ministra civilnih poslova; Ivice Bošnjaka za zamjenika ministra bezbjednosti (HDZ); Aleksandra Goganovića za zamjenika ministra odbrane; Slavena Galića za zamjenika ministra odbrane (HDZ); Duške Jurišić za zamjenicu ministra za Ijudska prava i izbjeglice (Naša stranka).

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas