Srijeda, 4 listopada, 2023

ISPRAVKA: Akcize na gorivo nisu ukinute, niti je smanjen PDV

Autor:Patria

Preporučeno

Nakon održavanja 27. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine 9.3.2022. godine, više od stotinu portala iz BiH i regiona izvijestilo je da su na njoj usvojeni prijedlozi izmjena Zakona o akcizama i Zakona o porezu na dodatu vrijednost. Međutim, ova vijest je u pojedinim medijima predstavljena na nekoliko različitih, netačnih načina. Među njima je i naš portal kojem je dodjeljena ocjena “klibejt” i “deziformacija“.

Naime, u naslovu i tekstu smo objavili da je Predstavnički dom BiH ukinuo akcize na gorivo, što nije tačno.

Upravo se čita:  Ispravljena nepravda prema penzionerima: Sada je isto na Domu naroda da usvoji ovaj zakon

Kako navodi platforma Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi, činjenica da su ovi prijedlozi usvojeni u Predstavničkom domu, ne znači da su izmjene i dopune ova dva zakona stupile na snagu, odnosno da su akcize ukinute i da je PDV umanjen.

Kako se navodi u priručniku “Procedure usvajanja i izmjene zakona i propisa”, koji je 2005. godine izdao Transparency International BiH, Parlamentarna skupština BiH sastoji se od dva doma: Predstavničkog doma i Doma naroda. Da bi se neki zakon donio, odnosno da bi on stupio na snagu, potrebno je da ga usvoje oba doma.

Upravo se čita:  Stiže nam Miholjsko ljeto: Očekuju nas temperature i do 29 stepeni

Dakle, da bi gore spomenuti prijedlozi izmjena Zakona o akcizama i dopuna Zakona o porezu na dodatu vrijednost stupili na snagu, potrebno je da budu usvojeni i u Domu naroda PSBiH.

Također je netačna i tvrdnja da je Parlament BiH izglasao ove izmjene, s obzirom da je to uradio samo jedan od dva doma Parlamenta.

S obzirom na to da se Dom naroda PSBiH još uvijek nije očitovao o ovim pitanjima, akcize na gorivo nisu ukinute, a PDV za lijekove i osnovne životne namirnice nije smanjen. Do toga će doći samo ukoliko i Dom naroda usvoji spomenute prijedloge.

Upravo se čita:  Odbijen još jedan zahtjev Dodikovih advokata za izuzećem sutkinje Jasmine Ćosić-Dedović

Izvinjavamo se čitateljima na pogrešno prenesnim informacijama.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo