Petak, 15 listopada, 2021

Predstavnički dom: SDS traži razmatranje njihovog Izbornog zakona

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Na početku današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predsjednik Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić zatražio je da se SDS-ov Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji bi omogućio održavanje prijevremenih izbora s punim mandatom izabranih predstavnika od četiri godine, uvrsti u dnevni red sjednice.

Bosić je kazao da prema Poslovniku ovog doma nije moguće imati izmjene istog zakona istovremeno u proceduri, ali je svejedno to zatražio.

Naime na današnjem dnevnom redu je i zahtjev poslanika iz Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) BiH za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, a izmjene bi trebale definirati da u izuzetnim okolnostima u BiH, Parlamentarna skupština BiH može donijeti odluku o održavanju vanrednih izbora za izbor članova organa vlasti na svim nivoima.

SDP-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona predviđa da se vanredni izbori trebaju organizirati i održati najkasnije u roku od 60 dana od dana donošenja odluke.

Predsjednik Kluba SDP-a Saša Magazinović je danas ponovio da poslovnikom to nije moguće, ali se složio s Bosićem da je potrebno usvojiti izmjene Izbornog zakona da bi se u njega uvela odredba vanrednih izbora zbog čega su mjesec dana prije SDS-a predložili izmjene tog zakona.

Bosić je potom naglasio da SDP-ov prijedlog predviđa da Parlamentarna skupština BiH ima pravo da raspusti sve nivoe vlasti u BiH što nije prihvatljivo i zato smatra da je SDP-ov prijedlog demagoške prirode jer to nije realno.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Milorad Živković (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) podsjetio je da je ovaj dom ranije odlučio da se dva zakona koji tretiraju istu materiju ne mogu naći na istoj sjednici te zamolio da se rasprava o ovome prekine.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović smatra da je danas krajnji rok da se poslanici odrede o tome da li će u BiH biti odžani izbori za dva mjeseca, a ne u oktobru, ali dodaje da SDP-ov prijedlog upravo to omogućava.

Poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević ističe da ako bi se usvojio SDP-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona morali bi se mijenjati ustavi entiteta, odnosno Parlamentarna skupština BiH ne može raspuštati Narodnu skupštinu Republike Srspke.

Također, dodaje da izmjenama koje predlaže SDP nije predviđeno brisanje odredbe da se izbori u BiH održavaju prve nedjelje u oktobru zbog čega bi to značilo da će mandate sada izabranih dužnosnika trajati četiri i po godine što je kontradiktorno.

Iz SDS-a su ranije naglasili da su prijevremeni izbori najbolji način za rješavanje političke krize u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, a koji može da omogući da građani svoj stav o želji za promjenama u oba entiteta iskažu na demokratski način, na izborima.

Predloženim SDS-ovim izmjenama Izbornog zakona bilo bi omogućen fleksibilniji pristup u pogledu zakazivanja izbora, omogućio bi samoraspuštanje Predsjedništva BiH i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH te skraćenje mandata i održavanje izbora u punom mandatu.

Nakon ovoga predsjedavajući Živković je prekinuo raspravu te su poslanici nastavili raspravu po ranije predloženom dnevnom redu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo