Subota, 21 svibnja, 2022

Pregovori Rusije i Ukrajine uznapredovali: Rusi prihvatili sve ukrajinske prijedloge, osim jednog

Nemojte propustiti

Ukrajinski Interfax izvještava da će Turska vjerovatno biti mjesto gdje će se Vladimir Putin i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastati na mirovnim pregovorima.

Ukrajinski pregovarač David Arakhamija rekao je da Rusija prihvaća stajališta Ukrajine s izuzetkom stava Kijeva o Krimu, prenosi kijevska novinska agencija Interfax Ukraine.

Dodaje se kako je Rusija naznačila da su nacrti mirovnih sporazuma u dovoljno uznapredovaloj fazi da bi omogućili izravne konzultacije između čelnika dviju zemalja.

Agencija je citirala Davida Arakhamiju kako je rekao ukrajinskoj televiziji da je Rusija prihvatila cjelokupni stav Ukrajine, s izuzetkom njenog stava o Krimu.

Ukrajinski Interfax također izvještava da će Turska vjerovatno biti mjesto gdje će se Vladimir Putin i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastati na mirovnim pregovorima.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao je Putina i Zelenskog u petak “i čini se da je sa svoje strane potvrdio da su spremni dogovoriti sastanak u bliskoj budućnosti”, rekao je pregovarač David Arakhamia.

Pregovori proteklih dana bili su teški, javlja Reuters, a Kremlj je rekao da je jedan od ciljeva vojne operacije u Ukrajini obnova državnosti Donjecka i Luhanska unutar granica dogovorenih 2014. godine.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Predsjedništvo BiH večeras vanredno o finansiranju izbora

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je ranije najavila da je za organizaciju izbora iz državnog budžeta potrebno izdvojiti 12,5...

Možda vas zanima i ovo