Utorak, 2 ožujka, 2021

Premijer Fadil Novalić o mogućnosti uvođenja novog lockdowna

Nemojte propustiti

Vandalizam u Mostaru: Razbijen displej sa porukama podrške generalu Armije RBiH Atifu Dudakoviću

Dudaković je hospitaliziran u u klinici Podhrastovi u Sarajevu zbog komplikacija izazvanih koronavirusom, nakon čega su na displeju u...

Oštra poruka Željka Komšića: Ko mi ima pravo zabraniti da se krećem zemljom? Ako treba da se tučemo, tući ćemo se…

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić posjetio je jučer Stolac i tom prilikom se...

Šta sve otkrivaju “Transkripti genocida”? Radovan Karadžić kazao da se ne kaje zbog Srebrenice: Poslije ćemo se juriti sa Turcima po šumama

Memorijalni centar Srebrenica završio je istraživački projekat "Genocide papers" ili "Transkripti genocida", koji je praktično skup pretraživih stenograma/transkripata sjednica...

Bosna i Hercegovina danas slavi 1. mart, Dan nezavisnosti

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan nezavisnosti, nacionalni praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se...

Federalni premijer je govorio i o tome šta će se desiti s privrednicima ukoliko se uvede lockdown, kao što se desilo prošle godine, čije posljedice privrednici i dalje osjećaju.

Federalni premijer Fadil Novalić danas je na press konferenciji nakon sjednice Vlade FBiH govorio o mogućnosti da Federacija BiH krene u nabavku vakcina, a odgovarao je i na pitanje hoće li biti drugog lockdowna i kako pomoći privredi u tom slučaju.

“Ako gledamo cijeli svijet, vakcine u prvoj ruci nabavljaju države. Ne nabavlja Bavarska, nego Njemačka. Isto važi za BiH. Mi smo se odlučili za COVAX mehanizam koji se pokazao manje efikasnim od ostalih. Mi smo sve uradili, uplatili kompletna sredstva.

“Ako bi država rekla da ne može realizirati ugovor, spustilo bi se na entitete. S tom teškoćom da, recimo, Pfizer neće da pregovara ni s kim osim s državom. Ali u budžetu smo rezervisali 10 miliona KM ako se desi scenarij da to moramo raditi”, kazao je Novalić, prenosi Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, BiH je u nabavku vakcina krenula preko COVAX mehanizma. No, rokovi isporuke prvih doza se stalno pomijeraju, dok se skoro svi u svijetu, uključujući susjedne zemlje vakcinišu. Istovremeno se pogoršava epidemiološka situacija u zemlji.

On je kao teškoću naveo i to da privatni prometnici ne pokazuju interes da se upuste u nabavku vakcina. Pojasnio je da i kantoni pokušavaju nešto riješiti, ali samo Kanton Sarajevo KS ima svoje preduzeće za promet lijekova, odnosno Apoteke Sarajevo, dok FBiH i država nema i oslonjena je na privatne prometnike. Odgovorio je i da li će se on cijepiti.

“Ako dođe 2.000 komada vakcina, neću se vakcinisati jer prvo trebaju ugrožene kategorije, prioriteti. A ako je pitanje da li smijem i hoću – nemam problem s tim, hoću”, dodao je Novalić.

Federalni premijer je govorio i o tome šta će se desiti s privrednicima ukoliko se uvede lockdown, kao što se desilo prošle godine, čije posljedice privrednici i dalje osjećaju.

“Vlada se slaže da treba sve iskoristiti prije mjera koje znači depresiju ekonomije. Izvukli smo zaključke iz prvog lockdowna. I mi kao Vlada nemamo namjeru vući tako rigorozne poteze”, poručio je Novalić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Drama u rijalitiju na srbijanskoj televiziji, Kristijan Golubović s nožem: Hoćete da vas izbodem bre, sve ću da vas izbušim

Došlo je do rasprave, naguravanja, a zatim njegovog sukoba s obezbjeđenjem, kada je jedan od zaštitara držeći ga za...

Možda vas zanima i ovo