Petak, 18 lipnja, 2021

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao s mađarskim ambasadorom

Nemojte propustiti

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, ambasadora Mađarske u Bosni i Hercegovini Krisztiana Posu.

Među temama razgovora bile su mjere koje Mađarska i Federacija BiH poduzimaju u zaštiti svojih građana od posljedica pandemije koronavirusa, pri čemu je naglašeno da to nije i ne smije biti političko, već jedino pitanje očuvanja ljudskih života. Ambasador je istakao da je Mađarska lider u Evropskoj uniji u vakcinaciji građana protiv COVID-19.

Jedna od metoda kojom su se mađarski stručnjaci suprotstavili pandemiji je i to što su, na osnovu analize uzoraka otpadnih voda, mogli nedjeljama ranije predvidjeti u kojem bi dijelu zemlje moglo doći do porasta broja novozaraženih te su, na taj način, mogli pravovremeno djelovati.

Premijer Novalić upoznao je sagovornika s poduzetim mjerama Vlade FBiH na zaustavljanju posljedica pandemije po ekonomiju, te planovima za ovu godinu.

Ambasador je premijera upoznao i s nekim od pokazatelja privrednog rasta Mađarske. Između ostalog, riječ je o zemlji u kojoj su, unatoč pandemiji, u 2020. godini značajno povećana inozemna ulaganja.

Današnji razgovor ocijenjen je izuzetno korisnim, a uz zahvalnost na prijemu ambasador Posa je pozvao premijera Novalića da posjeti Ambasadu Mađarske u BiH.

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo