Srijeda, 21 travnja, 2021

Premijer Forto poslao poruku ugostiteljima i objasnio zbog čega je uveden lockdown: Ako ne pokaže rezultate idemo sa još oštrijim mjerama!

Nemojte propustiti

Premijer Vlade KS, Edin Forto sinoć je saopćio odluku da se tokom vikenda u Sarajevu uvede lockdown koji će trajati od 20 sati u petak navečer, pa do 6 sati u ponedjeljak. Odluka je naišla na negodovanje prvenstveno zbog toga što nije pojašnjeno šta je njen cilj i kako će utjecati na sprječavanje širenja zaraze.

– Naše zdravstvo je iscrpljeno, na granici pucanja, upravo to je razlog, zbog enormnog priliva pacijenata u njihove kapacitete, struka je kazala da se mora nešto učiniti, i evo učinili smo, kazao je Forto tokom gostovanja u jutarnjem programu O Kanala.”

O protestima i negodovanju ugostitelja Kantona Sarajevo, kaže da nisu tačne tvrdnje koje iznose.

– Nije tačno da sam ih slagao, razumijem ugostitelje. Imali smo niz sastanaka i pokušali smo objasniti da ćemo morati oštrije reagovati ukoliko se ovako nastavi. Čekali smo poboljšanje do krajnje granice, međutim to se nije desilo. Ovo što sada radimo jeste zbog toga što struka kaže da je za vikend zapravo najviše širenje virusa.

Ako mjere ne pokažu rezultate?

-Ovo nije samo mjera zatvaranja, ovo je mjera za podizanje svijesti i poziv građanima da se zaštite, da razmišljaju o zdravlju svojih najbližih i o sebi, ako se nastavi pogoršanje mi ćemo morati ići dalje sa pooštravanjem mjera. Ne postoji vlada u državi koja je više poklonjena privatnog sektoru ovo radimo iz nužde i zbog zdravstvenih razloga, do zadnjeg momenta smo čekali i apelovali na građane. Vidjeli ste redove ispred tržnih centara, ja razumijem da ljudi ne žele nakon godinu dana da se odriču svog života, ali bilo smo primorani, poručio je Forto u Sunčanom jutru.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Inicijativa Denisa Bećirovića: Hoće li općine zabraniti glorificiranje Ante Pavelića i Draže Mihailovića?

Bećirović u inicijativi, piše Klix.ba, poziva da se to uradi u interesu izgradnje mira, tolerancije, povjerenja, međusobnog poštivanja i...

Možda vas zanima i ovo