Petak, 25 lipnja, 2021

Premijer Novalić o nabavci vakcina: Do sada smo uvezli 600.000 vakcina, imamo kriv pristup i nesnalaženje na nižim nivoima

Nemojte propustiti

Premijer Novalić je poručio da je problem vakcinacije u FBiH nesnalaženje na nižim razinama.

Delegacija Vlade FBiH, predvođena premijerom Fadilom Novalićem, danas je boravila u Mostaru gdje se sastala sa Vladom HNK-a, na čelu sa premijerom Mirkom Hercegom i resornim ministrima.

Premijer Novalić se nakon sastanka sa Hercegom obratio medijima i javnosti na press konferenciji.

Dva premijera su istakla važnost oporavka turizma, kao jedne od najvažnijih privrednih grana u BiH. Najavljeno je da će uputiti zajedničku inicijativu Vijeću ministara BiH, u vezi sa rješavanjem pitanja prelaska granice.

Prisutni novinari upitali su federalnog premijera, Fadila Novalića, šta se događa sa procesom direktne nabavke vakcina protiv koronavirusa za Federaciju BiH.

Premijer Novalić je poručio da je problem vakcinacije u FBiH nesnalaženje na nižim razinama.

– Mi smo do sada, ipak, uvezli oko 600.000 vakcina a, samo smo manji dio, da tako kažem, dobili kroz donacije, dok smo ostalo platili i kupili. Malo je veći problem nesnalaženje na nižim razinama kad je u pitanju vakcinacija. Većina primijenjuje praksu da pola vakciniše, a pola čeka na revakcinaciju, što je pogrešno. Jer, pokazalo se da je bolje dejstvo što se više razvuče vrijeme između vakcinacije i revakcinacije, kazao je on.

Poručio je da će sljedeće sedmice u Parlament biti poslana tri ugovora sa proizvođačima vakcina protiv koronavirusa.

– Sasvim sigurno je da ćemo vakcine u budućnosti dobivati. Na pragu smo da nabavimo značajniju količinu, milion i po komada i sljedeće sedmice ćemo sigurno poslati na Parlament tri ugovora, sa Kinezima, Astra Zenecom, da Parlament donese odluku o tome kakvu vakcinu hoćemo i da prihvati cijenu i rokove i to je izravno što se tiče Federacije. Prilično veliki je broj vakcina ima u BiH. Ali, imamo djelimično kriv pristup, ali je sasvim sigurno da vakcinacije ide sve brže u narednom periodu, rekao je Novalić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Malezije stigla donacija od 50.000 doza vakcina

Upotreba vakcina je moguća za nekoliko dana. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sinoć je stiglo 50.000 doza Sinovac vakcina koje je...

Možda vas zanima i ovo