Petak, 29 rujna, 2023

Premijer Novalić s delegacijom Svjetske banke

Preporučeno

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić razgovarao je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, s delegacijom Svjetske banke u BiH koju je predvodio šef Ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Christopher Sheldon.

Sheldon je izrazio zadovoljstvo informacijom da su odobreni projekti poljoprivrede i zdravstva, te zahvalio Vladi Federacije na dobroj saradnji.

– Ovo je izrazito produktivna godina jer su odobreni značajni projekti iz poljoprivrede i zdravstva, a prethodno i iz sektora voda. Stoga čestitam timu Vlade FBiH i resornim ministarstvima koja su uspješno radila na realizaciji odobrenih projekata – rekao je Sheldon.

Upravo se čita:  Kako pišu regionalni mediji: Dodik će proglasiti zakon kakav je uveo Putin

Najavio je i nastavak saradnje na projektu podrške zapošljavanju koji se pokazao kao veoma uspješan.

– Svjetska banka je naš značajan partner. Odlično smo sarađivali u proteklom periodu na značajnim projektima i raduje nas da će naša saradnja biti nastavljena – kazao je premijer Novalić.

Predstavnici Svjetske banke su premijeru Novaliću prezentirali priotritete iz okvira partnerstva sa zemljom, koji su u ovoj petogodišnjoj strategiji za BiH identifikovani u tri oblasti. Prva oblast ima za cilj povećanje konkurentnosti i pristup finansiranju za mala i srednja preduzeća, kao i povećanje inkluzivnog zapošljavanja u privatnom sektoru s posebnim naglaskom na žene i marginilizirane skupine. Kada je riječ o drugoj oblasti, ona se fokusira na unaprjeđenje održivog pružanja usluga kroz poboljšanu kvalitetu i učinkovitost zdravstenih i vodnih usluga, dok je treća oblast pružanje podrške BiH na povećanju otpornosti na klimatske promjene i bolje korištenje prirodnih resursa.

Upravo se čita:  Trivić: Ne podržavam otcjepljenje RS, to ne bi donijelo dobro nikome

Prioriteti su zasnovani na analizi sveukupnih razvojnih izazova, zajedničkom programu reformi, te konsultacijama s Vladom i razvojnim partnerima.

– Fokusi Vlade Federacije u narednom periodu bit će na zapošljavanju, energetskoj tranziciji i funkcionalnijim vladama, i svi oni korespondiraju s prioritetima iz okvirnog partnerstva, što nas raduje – istakao je premijer Novalić.

Sheldon je istaknuo očekivanje da okvir partnerstva sa zemljom koji navodi prioritete za rad Svjetske banke u Bosni i Hercegovini za period 2022-2026. u maju dostave Upravnom odboru Svjetske banke, te nađe na dnevnom redu za odobrenje.

Upravo se čita:  Profesor Kukić: Prema mojim izvorima, spremaju se još dvije optužnice protiv Dodika

 

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo