Subota, 25 rujna, 2021

Premijer Novalić tvrdi da će penzije rasti: Rezultati potvrđuju da ja svoja obećanja ispunjavam

Nemojte propustiti

– Kada sam došao na čelo vlade prosječna penzija iznosila je 365KM, a najniža 326KM. Trenutno prosječna penzija iznosi 428KM, a najniža 382KM.

Federalni premijer Fadil Novalić je rekao da će penzije sigurno rasti. Putem svoje facebook stranice je rekao kako od 2016. godine, a pogotovo od stupanja Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju iz 2018. rade na rješenjima i poboljšanju situacije s penzijama.

– Znali smo da nastavak načina rada naših prethodnika može dovesti samo do većeg deficita. Penzije su bile neredovne, nestabilne i nimalo pravične. Znali smo da je vrijeme za promjene. Prepoznali smo problem i počeli raditi na rješenju.

On navodi kako je rastom suficita omogućen i rast penzija, te da on sada iznosi 20%.

– Kada sam došao na čelo vlade prosječna penzija iznosila je 365KM, a najniža 326KM. Trenutno prosječna penzija iznosi 428KM, a najniža 382KM.

Ovaj rezultat je posebno značajan ukoliko se ima na umu da je prosječan broj penzionera tokom prethodne Vlade Federacije BiH iznosio 386.000, dok je od 2015. godine do danas, prosječan broj 412.000.

– Penzije će rasti. To je obećanje. Rezultati potvrđuju da ja svoja obećanja ispunjavam.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U BiH počinje EUFOR-ova vježba ‘Brzi odgovor 2021’

Tokom vježbe bit će izvršena provjera vojnika prema različitim scenarijima kako bi se ispitala njihova reakcija i utvrdilo da...

Možda vas zanima i ovo