Utorak, 27 srpnja, 2021

Premijer RS-a: Nikoga ne treba plašiti definiranje linije razgraničenja između Republike Srpske i Federacije

Nemojte propustiti

I zbog građana, kako bi se izbjegli problemi koje imaju, neophodno je da se, kako je naveo, utvrdi dokle dosežu nadležnosti RS, a gdje ih preuzima Federacija BiH i obrnuto.

Radovan Višković, premijer RS izrazio je potrebu da Vlade Republike Srpske i Federacije BiH u skladu s ustavom pokrenu osnivanje tijela ili komisije koje će se baviti međuentitetskom linijom razgraničenja između Federacije BiH i Republike Srpske.

– To nikoga u BiH ne treba da plaši – rekao je Višković novinarima u Banjoj Luci.

Kazao je da, prema Ustavu i zakonu, postoji međuentitetska linija između dva entiteta i niko ne može reći da li se to poštuje ili ne niti je izbrisati.

Višković je rekao da će Vlada RS postupiti u skladu sa sinoć usvojenim zaključkom Narodne skupštine RS, kojim je zadužena da nastavi ranije započete pregovore s Vladom Federacije BiH radi definiranja granične linije između Republike Srpske i Federacije BiH, a u skladu s Aneksom II Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

– I u proteklom periodu smo imali komisiju koja je radila na tom pitanju, ali je nastao zastoj iz određenih razloga i sada samo želimo da se time pozabave stručni i kvalificirani kadrovi – rekao je on.

I zbog građana, kako bi se izbjegli problemi koje imaju, neophodno je da se, kako je naveo, utvrdi dokle dosežu nadležnosti RS, a gdje ih preuzima Federacija BiH i obrnuto.

– Sve ovo ne znači da neko ima zadnju namjeru, kako se želi tumačiti, već je međuentitetska linija ustavna kategorija, koja postoji, ali u nekim dijelovima nije tačno definirana i građani u tim dijelovima imaju problema da ostvare svoje pravo – kazao je entitetski premijer.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo