Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Damask: S prstima na obaraču čekamo napad

Nemojte propustiti

Predsjednik SAD Barack Obama izjavio je, u svom obraćanju javnosti, da će SAD preduzeti vojnu akciju protiv Sirije, a za to će tražiti odobrenje Kongresa, a premijer Sirije Vael el-Halki kaže da je sirijska vojska spremna za eventualne napade iz inostranstva i da “drži prst na okidaču”.

O tome će biti debate i glasanje kada se Kongres sastane, rekao je predsjednik SAD-a.

“Napad se može dogoditi sutra, sljedeće nedjelje ili za mjesec dana”, rekao je Obama u obraćanju javnosti.

Obama je razmatrao pokretanje ograničene vojne akcije u Siriji, ali je juče rekao da odluku o tome još nije donio.

Vojni udar na Siriju bio bi odgovor na napad hemijskim oružjem, koji je, kako tvrde vlasti SAD, sirijski predsjednik izvršio na sopstveni narod.

Inspektori Bijele kuće ocijenili su da je u napadu u ranim jutarnjim satima, 21. avgusta, na najmanje 12 lokacija u blizini Damaska, ubijeno 1.429 ljudi, od kojih su najmanje 426 bila djeca.

Za danas je zakazan i sastanak najviših Obaminih savjetnika sa demokratskim i republikanskim senatorima, o Siriji.

“Sirijska vojska je u potpunosti pripravna, drži prst na okidaču da se suoči sa svakim izazovom ili scenarijom koji oni žele da izvedu”, rekao je on u pismenoj izjavi koju je prenijela državna televizija.

Damask je pojačao retoriku u trenutku kada svijet čeka da vidi da li će SAD i drugi odlučiti na napadnu Siriju u znak odmazde za, kako se sumnja napad hemijskim oružjem za šta optužuju režim, prenio je AFP.

Nekoliko sati nakon premijerove izjave, jedan neimenovani službenik sirijskih snaga bezbjednosti rekao je za AFP da Sirija očekuje da napad može biti izveden svakog momenta i dodao je da su vlasti spremne da uzvrate.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je juče da SAD razmatraju “ograničenu” vojnu intervenciju protiv Sirije.

Obama je istakao da nije donio “konačnu odluku” o vojnim udarima protiv režima sirijskog predsjednika Bašara Asada, ali je dao najjasniji signal do sada da je napad neminovan.

SAD su prije toga objavile obavještajni izvještaj u kome je zaključeno da je sirijski režim prošle nedjelje izveo napad hemijskim oružjem u predgrađu Damaska u kome je poginulo 1.429 ljudi, od kojih su najmanje 426 bila djeca, prenosi Tanjug.

Rusija, koja je najmoćniji saveznik sirijskog režima, dovodi u pitanje američke obavještajne podatke o napadu gasom izvršenom 21. avgusta i upozorila je da ne treba izvoditi vojnu intervenciju bez podrške UN, prenosi AFP.

Američki državni sekretar John Kerry je rekao da “višestruki obavještajni podaci” ukazuju na to da je sirijska vlada izvršila hemijski napad i da je Asad taj koji “donosi konačne odluke”.

Prema podacima UN, više od 100.000 ljudi poginulo je od izbijanja sukoba u Siriji u martu 2011, a dva miliona živi u izbjeglištvu, od kojih su polovina djeca.

Sirijska vojska (Foto: Arhiv)
Sirijska vojska (Foto: Arhiv)

(Vijesti.ba)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kakve je statuse na društvenim mrežama pisao monstrum Bojan Prodan: “Kad se zarati ja ću vas …”

Skoro isti scenarij desio se 2008. godine prilikom ubistvu Vučka Sarića, za koje je Prodan osuđen. Prije nepunih 15 godina...

Možda vas zanima i ovo