Petak, 22 listopada, 2021

Premijer tužio doprijemera: Nikšić podnio krivičnu prijavu protiv Jerke Ivankovića Lijanovića

Nemojte propustiti

Krivična prijava podnijeta je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu zbog sumnji da je dopremijer Ivanković Lijanović prekoračio granice službenog položaja ili ovlaštenja na način da je poduzeo radnje predsjedavanja sjedicom Vlade FBiH i potpisivanja akata Vlade bez prethodne saglasnosti premijera, čime je teško uzurpirao ustavna i zakonska prava premijera Federacije Bosne i Herecgovine

niksicPremijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalni ministar pravde Zoran Mikulić podnijeli su danas krivičnu prijavu protiv Jerke Ivankovića Lijanovića, dopremijera Federacije BiH i federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, zbog sumnji da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, javlja Fena pozivajući se na izvor iz ureda premijera FBiH.
Krivična prijava podnijeta je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu zbog sumnji da je dopremijer Ivanković Lijanović prekoračio granice službenog položaja ili ovlaštenja na način da je poduzeo radnje predsjedavanja sjedicom Vlade FBiH i potpisivanja akata Vlade bez prethodne saglasnosti premijera, čime je teško uzurpirao ustavna i zakonska prava premijera Federacije Bosne i Herecgovine.

Premijer Nikšić je, koristeći se svojim ustavnim ovlaštenjima, danas Ustavnom sudu Federacije BiH uputio zahtjev za rješavanje spora između premijera FBiH i devet ministara Vlade FBiH u vezi s donošenjem nezakonite i neustavne odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Vlade Federacije BiH.

– Svjedoci smo grubog kršenja zakona i ustava koje osmišljavaju i provode stranke koje ne čine parlamentarnu većinu, a čiji ministri unatoč tome uporno sjede u Vladi FBiH i tako ismijavaju elementarne demokratske norme i postulate.

Nema drugog načina da se ova situacija razriješi osim da pravosudne institucije reagiraju, onemoguće i kazne takvo djelovanje – izjavio je Nikšić za Fenu.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nana Fata Orlović dobit će Povelju TK

Povelja će biti dodjeljena na svečanoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona u povodu Dana državnosti. Skupština Tuzlanskog kantona jednoglasno je usvojila...

Možda vas zanima i ovo