Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Premijer Zeničko-dobojskog kantona smjenjen, SBB istupio iz vlasti

Nemojte propustiti

Na danas održanoj 39. po redu sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona poslanici su pred sobom imali samo jednu tačku dnevnog reda. Naime, razmatrala se ostavka prvog čovjeka kantona

sbbpreszenica-300x225
Foto: Novovrijeme.ba

Kulminacija političkih previranja u Zeničko-dobojskom kantonu rezultirala je današnjim razrješavanjem dužnosti dosadašnjeg premijera gospodina Fikreta Plevljaka. Njegova ostavka je, tvrde upućeni, iznuđena od njegove političke partije koja ga je i kandidovala na tu poziciju. Nezadovoljni radom premijera, OO SDP Zenica obratio se KO SDP ZDK sa zahtjevom da se preispita njegov rad te mogućnost razrješavanja dužnosti istog. Nedugo zatim, zahtjev je i uvažen te se već danas krenulo u rekonstrukciju vlasti u ovom kantonu.

Premijer je u svom obraćanju izjavio: “Svoje mišljenje o inicijativi moje partije ću zadržati za sebe. Ipak, odlučio sam tu odluku u potpunosti ispoštovati. Stoga, svoj madnat vraćam partiji koja mi ga je i dala, te, svojom voljom odstupam sa pozicije premijera ovog Kantona“.
Plevljak je također izjavio da je svoj posao obavljao časno i pošteno. Naglasio je da je poštovao Ustav i zakon ove zemlje te da je služio građanima ZDK i domovini BiH.

Ostavke tri ministra

Samo sat vremena prije početka sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona KO SBB ZDK održao je pres konferenciju na kojoj je iznio razloge povlačenja svoja tri ministara iz vlade ovog Kantona. Tri ministra su danas podnijeli ostavke, i to ministar privrede, Đemil Ugarak, ministar finansija, Mirsad Isaković te ministar za boračka pitanja, Ekrem Tuka.
Okupljenim novinarima se prije svega obratio Mensud Keleštura, predsjednik KO SBB ZDK.

“Analizirajući opće stanje kantonalnih izvršnih vlasti u cijeloj Federaciji BiH i učešće predstavnika SBB BiH u istim, na vanrednoj sjednici Predsjedništva Saveza za bolju budućnost, između ostalog, donesena je odluka o povlačenju naših ministara. Osnovne razloge ovakve odluke vidimo u nedovoljnom obimu participacije u istoj, te nemogućnost da se, shodno tome, na adekvatan način odgovori na krizu i probleme kojih je evidentno sve više u Zeničko-dobojskom kantonu. Naši prijedlozi za rješavanje ovih problema uglavnom su nailazili na nerazumijevanje zbog čega se kriza još više produbljuje i kanton vodi u bezizlaznu situaciju.
U prilog tome, navest ćemo naše inicijative za otpočinjanje pregovora sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja i ostalih budžetskih korisnika, gdje se daleko ranije moglo zaustaviti gomilanje novih dugovanja po osnovu granskog kolektivnog ugovor. Tu je još kočenje realizacije Zakona o koncesijama, opstrukcije u potpisivanju koncesionih ugovora, itd., a čime je bespovratno izgubljeno dragocjeno vrijeme, ogromna budžetska sredstva i prilika da se pokrene privreda”, kazao je u svom obraćanju Keleštura.
Prema riječima Kelešture, dosadašnji rad ministara iz ove političke partije zaslužuje najvišu ocjenu.

SBB istupa i iz izvršne vlasti u svim kantonima

Adnan Jupić, predsjednik kluba zastupnika SBB u skupštini ZDK rekao je da će se svi ministri iz svih kantona u kojima oni participiraju povući iz izvršne vlasti te je dodao: “ Prihvatajući činjenicu da ne možemo popraviti trenutno stanje u ZDK mi smo donijeli ovakvu odluku. Prezadovoljni smo radom i ponašanjem naših ministara. Ove ostavke su moralni čin koji se rijetko susreće u ovakvoj zemlji i ja im čestitam od srca na tome. Mi ćemo nadam se nekada u budućnosti imati više prostora za rješavanje problema građana“.
Budući da je Adnan Jupić po vokaciji doktor medicine, jedan od prisutnih novinara mu je uputio pitanje da li inače odustaje od pacijenta kada je jako bolestan, implicirajući time na teško stanje u Kantonu.

“Ako tog pacijenta tretira konzilij koji mi podmeće nogu i ne dozvoljava mi da pokažem svoje znanje, normalno da ću odustati. Mi smo pod vrlo preciznim uslovima rekli koji to nama parametri trebaju da bi smo mi mogli uspješno djelovati u kantonu. Činjenica je da zbog nedostatka hrabrosti ili volje mi tu minutažu nismo dobili“, odgovorio je Jupić.

ZDK – pacijent bez dijagnoze

Ako je suditi po izjavama sada već bivših ministara iz reda SBB-a, stanje u ZDK nije nimalo dobro. Samo po osnovu sudskih presuda Kanton je u dubiozi čak 120 miliona konvertibilnih maraka. Među onima koji “čekaju“ na isplatu zakonski stečenih stipendija su studenti koji, iako je akademska godina završena prije skoro mjesec dana, još uvijek nisu dobili ni prvu od osam tranši koliko ih ukupno treba biti uplaćeno. Tu su i sportisti, kulturni radnici i mnogi drugi koji od ovakvih rekonstrukcija vlasti nemaju nikakav benefit.

Na kraju, predsjedavajući Skupštine ZDK Sretko Radišić mora u roku od mjesec dana predložiti novog mandatara vlade. O novom mandataru posljednju riječ dat će Skupština Zeničko-dobojskog kantona.

Izvor: Novovijeme.ba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vozač Porschea pijan izazvao nesreću, pa prijetio policajcima

Vozač Porschea je alkotestiran nakon čega je utvrđeno da je imao 1,75 g/kg alkohola u organizmu. Vozač automobila "Porsche" sinoć...

Možda vas zanima i ovo