Srijeda, 8 prosinca, 2021

Preminuo doajen bh. glumišta Vlado Jokanović

Nemojte propustiti

120131058.26_mn

Doajen bosanskohercegovačkog glumišta Vlado Jokanović preminuo je danas, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Vlado Jokanović rođen je je 1929. godine u Doboju.

Završio je Filozofski fakultet u Sarajevu. Ostvario je uloge u svim bosanskohercegovačkim pozorištima, a u Narodnom pozorištu Sarajevo bio je u angažmanu od 1957. godine.

Dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, mnogobrojnih teatarskih nagrada i više puta proglašavan najboljim glumcem pozorišnih festivala.

Jokanovićev životni i profesionalni put ispunjen je nizom značajnih uloga, na scenama bh. pozorišta, filmu, u televizijskim i radijskim dramskim programima i poetskim recitalima. Sofokle, Shakespeare, Moliere,Tolstoj, Gogolj, Čehov, Dima, Miller, Brecht, Kafka, Adamov, Osborne, Shaw, Ibsen, Strindberg, O’Neill, Bulgakov, Bond, Držić, Krleža, Kočić, Nušić, Selimović, Sterija, Kiš, Čolaković, Sidran, Vešović i mnogi drugi pisci uplovljavali su u scenski život Vladimira Jokanovića i iz njihove literature iznicale su uloge za pamćenje – Hamlet, Horacije, Dorante, Dr. Stockman, James Tyrone, Stari violinist, Polonije, Smith, Avdaga, Šehaga, Alonso, Starac, Macduff, Mrgud, Gospodin… „ Strast se ne može odvojiti od teatarske umjetnosti…

-Teatra bez strasti ne može biti! Ali, nije strast jedina bitna u teatru… Teatra nema bez profesionalnosti…“ – govorio je Vlado – glumac, prijatelj, kolega bez kojeg teatar na Obali više nikada neće biti isti… – navodi se u saopćenju NPS-a o smrti ovog bh. glumca.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo