Utorak, 22 lipnja, 2021

Preminuo Luis Aragones: Otišao tvorac šampionske generacije Španije

Nemojte propustiti

Luis Aragones
Luis Aragones

Proslavljeni španski fudbalski stručnjak Luis Aragones preminuo je danas u 75. godini života. Aragones, koji je 2008. godine odveo Španiju na evropski tron, dugo se borio sa teškom bolešću, zbog koje je i posljednje sedmice života proveo na jednoj klinici u Madridu.

Aragones je tokom karijere najviše vremena kao igrač i trener proveo u Atleticu iz Madrida, a trenirao je i brojne druge klubove poput Barcelone ili Valencije. Trenersku karijeru završio je 2009. godine u Fenerbahceu.
Sa Atletikom je kao igrač osvojio tri titule prvaka Španije.

Kao trener osvojio je jednu titulu prvaka Španije sa Atleticom, tri puta sa istim timom je osvojio Kup kralja, po jednom superkup Španije i Interkontinentalni kup. Sa Barcelonom je osvojio Kup kralja 1988. godine.

Najveći uspjeh je titula prvaka Evrope sa Španijom 2008. godine na prvenstvu koje je održano u Austriji i Švicarskoj. Aragones, koji je imao nadimak “Kornjača” gajio je stil igre totalno suprotan od toga, po čemu je Španija postala prepoznatljiva. Stvorio je generaciju koja je kasnije osvojila i titulu na Svjetskom prvenstvu.

Reprezentaciju Španije je vodio na 54 zvanična meča na kojima je zabilježio 38 pobjeda, 12 remija i samo četiri poraza.

(Kurir)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo