Utorak, 21 rujna, 2021

Preminuo Miroslav Lazanski

Nemojte propustiti

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski iznenada je preminuo u svojoj 71. godini.

Nezvanično, Miroslav Lazanski je preminuo u svom domu u Beogradu od posljedica srčanog udara.

Lazanski je rođen 1950. godine u Karlovcu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gdje je i započeo novinarsku karijeru, prvo u Poletu, a kasnije u listovima Vjesnik, Start, Danas, Politika ekspres, NIN, Večernje novosti (1996.-2001.).

Pisao je o političkim i vojnim temama. Prije nego što je izabran na mjesto ambasadora bio je član Narodne skupštine Srbije od 2016. do 2019. godine.

Izvještavao je iz Sirije, Somalije, s Krima, također o ratovima u Afganistanu, Čečeniji, Kongu, Iraku, Iranu, Libanu, Jemenu i Libiji.

Telegraf navodi da je intervjuisao dva vrhovna komandanta NATO-a, tri maršala SSSR-a, šefove KGB-a, KHAD-a, pedesetak ministara odbrane i načelnika generalštaba svjetskih armija, između ostalog načelnike generalštaba ruske, kineske i japanske armije. Jedini je jugoslavenski novinar koji je plovio u atomskoj podmornici, američkoj “Tautog”, letio u avionu F-14, bio na nosaču aviona “John F. Kennedy” i letio u Migu 29.

Bio je gost vojnih akademija Rusije, Japana, SAD-a, Australije, Italije, Velike Britanije, Njemačke, Rumunije… Imao je redovnu kolumnu u grčkom listu “Katimerini”, japanskom “Sekuritarian” i “The Diamond Weekly”. Autor je deset knjiga i desetak velikih tv-serijala.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodikov savjetnik prijeti nakon Komšićevog odlaska u UN? Sve je izvjesnije da BiH neće biti, u ime svoje kombi stranke može iznositi te neistinite...

Kovačević je kazao da je jasno da Komšić u UN-u ne može predstavljati BiH, jer BiH u svojim institucijama...

Možda vas zanima i ovo