Utorak, 31 siječnja, 2023

Prenos nadležnosti ne ide po planu – “Crni petak” za Milorada Dodika: Ukinut neustavni Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a

Nemojte propustiti

Ustavni sud BiH je na današnjoj sjednici ukinio sporni zakon na osnovu apelacije bivšeg člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ukinuo je sporni Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a, na osnovu kojeg su trebao biti proveden “prenos nadležnosti na RS” za koji se zalagao predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Sporni zakon samo je jedan u nizu Dodikovih najava na osnovu kojih bi odigrao prenos nadležnosti sa države na manji bh. entitet.

Ustavni sud BiH je, ipak, na današnjoj sjednici ukinio sporni zakon na osnovu apelacije bivšeg člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

– Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi, utvrdio da citirani zakoni nisu u skladu sa čl. I/2. i III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine i ukinuo ih.

Prema mišljenju Ustavnog suda, u Ustavu Bosne i Hercegovine ne postoje odredbe na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da su osporeni zakoni, koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske, ustavni. Istaknuto je da su, prema načelu vladavine prava iz člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, entiteti dužni da poštuju zakone na nivou Bosne i Hercegovine, a prema članu III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine, entiteti su dužni da poštuju odluke institucija Bosne i Hercegovine, istakli su iz Ustavnog suda.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo