Četvrtak, 25 travnja, 2024

Prenos nadležnosti ne ide po planu – “Crni petak” za Milorada Dodika: Ukinut neustavni Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a

Preporučeno

Ustavni sud BiH je na današnjoj sjednici ukinio sporni zakon na osnovu apelacije bivšeg člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ukinuo je sporni Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a, na osnovu kojeg su trebao biti proveden “prenos nadležnosti na RS” za koji se zalagao predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Sporni zakon samo je jedan u nizu Dodikovih najava na osnovu kojih bi odigrao prenos nadležnosti sa države na manji bh. entitet.

Upravo se čita:  SDS otpustio 37 radnika, na izbore bi mogao pod imenom SDS Volja naroda

Ustavni sud BiH je, ipak, na današnjoj sjednici ukinio sporni zakon na osnovu apelacije bivšeg člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

– Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi, utvrdio da citirani zakoni nisu u skladu sa čl. I/2. i III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine i ukinuo ih.

Upravo se čita:  Vijeće ministara BiH usvojilo program rada: Prioritet refeorme na EU putu

Prema mišljenju Ustavnog suda, u Ustavu Bosne i Hercegovine ne postoje odredbe na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da su osporeni zakoni, koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske, ustavni. Istaknuto je da su, prema načelu vladavine prava iz člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, entiteti dužni da poštuju zakone na nivou Bosne i Hercegovine, a prema članu III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine, entiteti su dužni da poštuju odluke institucija Bosne i Hercegovine, istakli su iz Ustavnog suda.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pogledajte kako je letio njemački vojni avion iznad BiH

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta...

Još vijesti za vas