Subota, 4 veljače, 2023

Preokret u slučaju Lučić: Sud prihvatio žalbu, državni ministar vraćen u pritvor

Nemojte propustiti

Federalna TV jutros je objavila informaciju da je Miloš Lučić podnio ostavku na mjesto ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Sud BiH uvažio je žalbu Tužilaštva BiH te je ukinuo mjere zabrane i odredio pritvor od mjesec dana ministru za ljudska prava i izbjeglice BiH Milošu Lučiću.

Podsjećamo, Lučić je u petak pušten na slobodu te su mu bile određene mjere zabrane napuštanja prebivališta.

Mjere pritvora koje je tražilo Tužilaštvo su predložene zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto. Također, mjera pritvora potrebna je jer bi osumnjičeni boravkom na slobodi kao i boravkom na radnom mjestu, bio u svakodnevnom kontaktu sa osobama koje su svjedoci, saučesnici ili su povezane sa događajima obuhvaćenim predmetom.

“Među njima su i osobe kojima je nadređeni rukovodilac, te bi imao pristup dokumentaciji i dokaznim materijalima, što bi moglo ugroziti proces istrage i istražne radnje koje se trebaju preduzeti”.

Federalna TV jutros je objavila informaciju da je Miloš Lučić podnio ostavku na mjesto ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, postupajući po nalogu tužiteljice iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, pripadnici SIPA-e, uz asistenciju MUP-a RS-a, uhapsili su prije dva dana Lučića u Istočnom Sarajevu ispred jedne teretane.

– Osumnjičeni Lučić pod istragom je Tužitilaštva BiH i osumnjičen je za kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, povezano sa više koruptivnih krivičnih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe”, kažu iz Tužilaštva BiH.

Lučić se sumnjiči da je budžet BiH oštetio za oko 50.000 KM.

Interesantno za vas

Izdvajamo

FIPA kojom upravlja Milica Marković potpuno podbacila: Veliki pad stranih investicija!

I dok strane investicije bilježe ozbiljan pad, FIPA se ponovo pohvalila aktivnostima na Fejsbuku. Direktne strane investicije u BiH periodu...

Možda vas zanima i ovo