Utorak, 18 siječnja, 2022

Preokret u slučaju nestalog Splićanina u Srbiji: Ovo je priča o Mateju Perišu

Nemojte propustiti

Već nekoliko dana traje velika potraga za Splićaninom Matejom Perišem

Njemu se gubi svaki trag u rano jutro na Staru godinu. Prijatelji koji su se s njim zabavljali u klubu Gotik u Beogradu kažu da ga nakon 2:30 ujutro više nisu vidjeli.

Priča je izazvala ogroman interes u javnosti, podjednako u Hrvatskoj i Srbiji. Srpska policija i večeras pretražuje Savu, a ranije danas objavljeno je da se potraga proširuje i na područje Dunava. Sava se, naime, ulijeva u Dunav nekoliko stotina metara od mjesta gdje je Matej Periš zadnji put viđen, piše Index.

No tokom ponedjeljka došlo je do velikog zapleta u cijeloj priči. Još tijekom jučerašnjeg dana glavne su informacije dolazile od Matejevih prijatelja koji su ostali anonimni. Prema jučerašnjim informacijama, sugeriralo se da je mladić možda upao u Savu nedaleko od kluba, kamo je išao obaviti nuždu jer je u WC-u bila gužva. Time se objašnjavala činjenica da je mladić ostavio jaknu u garderobi. Postojala je i jedna snimka na kojoj se navodno vidjelo Mateja Periša koji silazi prema rijeci.

Danas se, međutim, pojavio cijeli niz snimki. Na snimkama se vidi mladić jače tjelesne građe u majici kratkih rukava, tamnoj odjeći i bijelim tenisicama kako trči raznim ulicama koje se nalaze bliže ili dalje klubu u kojem su se mladi Splićani tu večer zabavljali.

NEKOLIKO NEPOZNANICA

Snimke je potvrdio Matejev otac Nenad Periš. On kaže da se na snimkama koje su se pojavile zaista nalazi njegov sin Matej. Nedoumicu je izazvala činjenica što se po nestanku govorilo da je mladić imao crne tenisice. Mladić na snimkama ima bijele. No, to o crnim tenisicama nije službena informacija od policije.

Na snimkama koje je potvrdio otac postoji još jedan čudan detalj. Na njima se vidi vrijeme od oko 1:45 sati ujutro. To bi značilo da je Periš klub, ako je na snimkama doista on, trebao napustiti nešto ranije. Njegovi prijatelji su rekli da mu se trag gubi oko 2:30. Svakako, ne radi se o velikoj vremenskoj razlici. Moguće je da sat nadzornih kamera nije točan, a nije nezamislivo i da su njegovi prijatelji, nakon što su ga počeli tražiti, jednostavno krivo procijenili vrijeme kad su ga posljednji put vidjeli.

Nadalje, postoji još jedna snimka. Na toj posljednjoj snimci netko pliva u Savi. Iako je isprva objavljeno da je otac potvrdio da je u Savi njegov sin, Nenad Periš je to za Index demantirao. Rekao nam je da nije rekao kako je njegov sin u Savi.

No, s druge strane, nije isključeno da to ipak jest on. To je zasad nagađanje, no i tu snimku policija pozorno razmatra. Kod te snimke je zanimljivo što nema vremenske oznake kad je nastala, a kako se čini, riječ je o snimci nastaloj iz ruke. Ako je snimka nastala iz ruke, značilo bi da je netko vidio plivača. No, isto tako je moguće da je riječ o snimci nadzorne kamere koju je onda neko snimao iz ruke. To bi objasnilo trzaje i relativno lošu kvalitetu snimke.

“Ne znam što je Slobodna objavila, ali nije na svim snimkama koje su se pojavile Matej. Uz snimke na kojima je on se dovode u vezu i neke koje nemaju nikakve veze s Matejem i ne znam zašto se to radi.

Ja za snimku na kojoj netko pliva u Savi nikada nisam rekao da je na njoj Matej. Uopće ne vjerujem da je to snimka od te večeri. Ja sam se interesirao jer me to zanimalo koja je temperatura vode bila te večeri i bila je pet stupnjeva. Ja sam vaterpolist, cijeli život sam u vodi i nema šanse da tako plivate na temperaturi od pet stupnjeva ni u ronilačkom odijelu, kamoli bez”, kazao je za Index otac Nenad Periš.

Prema prvim verzijama od ranijih dana, govorilo se da je Periš mogao upasti u rijeku. Nije isključena mogućnost niti da je dobrovoljno skočio. U tom slučaju, moglo bi se postaviti pitanje što je s odjećom. Na jednoj od objavljenih snimki, a koja snima terasu jednog kafića, u samom kutu vidi se mladić s leđa. On silazi stepenicama prema rijeci.

JOŠ DETALJA NA SNIMKAMA

Mladić na snimci trči. Prema rekonstrukciji, on je prošao prilično velik put od kluba. Kamo je išao i zašto je trčao, nije poznato. U jednom trenutku, a što se vidi na jednoj od snimki, on pokušava zaustaviti taksi nasred ceste. No u taksi nije ušao. Je li ga taksist odbio ili je mladić sam odustao, to je još jedna nepoznanica.

Također, pojavila se priča o djevojci u bijelom džemperu. Naime, na jednoj snimci se vide mladić i djevojka kako trče. Mladić je u kratkim rukavima i u tamnoj odjeći. No, ima i tamne tenisice. Na svim drugim snimkama, a na kojima se prema tvrdnjama oca nalazi Matej, vide se bijele tenisice. Stvar je u tome što na istoj snimci, minutu prije nego se pojave mladić u crnim tenisicama i djevojka, s druge strane ulice protrči mladić u bijelim tenisicama. On se slabije vidi i relativno je kratko u kadru. To je sasvim sigurno dovelo do nesporazuma – u približno isto vrijeme trče dva mladića. Jedan trči sam, a drugi trči u društvu djevojke.

SNIMKE KAO VAŽAN DOKAZ

Srbijanska policija još nije potvrdila autentičnost snimki, vrijedi spomenuti. Otac tvrdi da je na snimkama Matej. Policija nije ni demantirala snimku mladića koji pliva u Savi.

PUNO NEODGOVORENIH PITANJA

Treći dan istrage donio je brojne nove informacije, ali otvorio još više pitanja.

Ako je mladić koji trči zaista Matej Periš, a što kaže njegov otac, pitanje je kamo je i zašto trčao. Na snimkama se ne čini da ga netko progoni, takve informacije se nisu ni pojavile. Mladići, prema onome što se dosad zna, nisu imali problema u klubu.

“Momci iz Splita nisu bili moji gosti, ušli su bez rezervacije u klub. Sve je bilo najnormalnije. Nitko ih nije dirao niti je bilo problema”, kaže menadžer kluba Gotik, u kojem su nestali Matej Periša iz Splita i prijatelji bili 30. prosinca.

On dodaje da je pričao s njegovim prijateljima koji su mu rekli da je “sve bilo super”.

“Pitao sam ih jesu li bili ugroženi na bilo koji način u klubu, rekli su da nisu. Pitao sam ih jesu li se drogirali, kažu da nisu”, dodao je.

Njegovi prijatelji su nakon nekog vremena vidjeli da Mateja nema, no tome nisu odmah davali toliko pozornosti. To i ne iznenađuje, nije ništa čudno u tome da se netko tijekom večeri u izlasku na nekoliko sati izgubi ako je upoznao nekoga, odlučio otići u apartman ili van na zrak. Stvari su im postale sumnjive kad su u garderobi, nakon što je većina posjetitelja već otišla, pronašli njegovu jaknu. A onda ga nisu našli ni u apartmanu.

Sve su na Staru godinu prijavili policiji. Što su točno rekli policiji, koliko je točan njihov timeline događaja, to je na policiji da utvrdi.

U svakom slučaju, potraga za Matejem Perišem iz Splita ulazi u četvrti dan.

I sutra će se pretraživati veliko područje rijeke Save i Dunava, a snimke bi, ako je na njima zaista Matej, trebale dati važne odgovore.

Najintrigantnija i dalje ostaje snimka nekoga tko pliva Savom. Toj snimci svakako treba utvrditi podrijetlo i autentičnost. Policiji to ne bi trebao biti težak posao.

Više s weba

Izdvajamo

Definitivno stižu sankcije: Nijemci Dodika više ne žele vidjeti ni ‘nacrtanog’

– Ne može Dodik 15 godina rušiti državu i biti u korupciji, a onda se vratiti u Predsjedništvo bez...

Možda vas zanima i ovo