Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Preporuka roditeljima: Ne soliti dječiju hranu

Nemojte propustiti

“Djeca ne znaju da li je jelo slano ili ne. Ako jelo ne posolite, oni nikad neće uočiti razliku”, rekao je profesor na Medicinskom fakultutetu Univerziteta Dokuz Eylul u Izmiru prof. dr. Taner Camsari

soProfesor na Medicinskom fakultutetu Univerziteta Dokuz Eylul u Izmiru prof. dr. Taner Camsari saopćio je da majke ne trebaju djecu naviknuti na sol.

“Djeca ne znaju da li je jelo slano ili ne. Ako jelo ne posolite, oni nikad neće uočiti razliku”, rekao je on.

Osvrćući se na tursku kuhinju, prof. Camsari je istakao kako je sol prekomjerno zastupljena u kuhinji Turske, te da Turci dnevno potroše oko 17-18 grama soli.

“Previše korištenje soli može uzrokovati probleme na bubrezima, srcu i venama. Dnevno se treba koristiti 5-6 grama soli. Ipak, sol se u Evropi koristi prosječno oko 12, a u Sjedinjenim Američkim Državama 8-10 grama dnevno. Ova potrošnja se može smanjiti navikavajući djecu od malih nogu da jedu neslano”, objasnio je prof. dr. Camsari.

Profesor Taner Camsari je naglasio da u hrani koju unosimo u organizam već postoji sol:

“Naprimjer u hljebu imate oko 2-3 grama soli. Soli ima i u voću, povrću, čipsovima i u svim proizvodima koji sadrže konzervanse. Tako da mi dnevno nesvjesno unesemo oko 10 grama soli. A dodatno solimo kuhana jela, salate i sl. Tako da je potrošnja puno veća od preporučene količine”, kaže Camsari.

On je objasnio da, po ljudsko zdravlje, baš i nema neke razlike između kuhinjske, kamene i morske soli.

“Sol je natrijum-hlorid, a ista je takva i kamena i morska sol. Tvrdnje da je jedna vrsta soli bolja od druge nema znanstvene osnove i to su obične glasine, koje se koriste s ciljem obmanjivanja javnosti. Ljudi se varaju ako misle da su druge vrste soli zdravije od obične kuhinjske soli, to su trikovi da se izvuče novac od ljudi”, poručio on.

(Anadolija)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo