Subota, 18 rujna, 2021

Preporuke ljekara učesnicima Marša mira koji polazi 8. jula iz Nezuka: Svijetla odjeća, udobna obuća i što više vode

Nemojte propustiti

– Ovogodišnji Marš mira, pohod kojim se odaje počast žrtvama genocida počinjenog u zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda u Srebrenici u julu 1995. godine, polazi iz Nezuka kod Sapne 8. jula između 8,45 i devet sati. Završava se 10. jula, u popodnevnim ili večernjim satima, po dolasku kolone pješaka u Potočare.

Zbog povećanog napora te visokih temperatura zraka koje se najavljuju narednih dana, učesnicima ovogodišnjeg Marša mira ljekari savjetuju dodatni oprez i maksimalnu zaštitu. S obzirom na to da se pješaci sanitetskom osoblju najčešće obraćaju zbog dehidracije i žuljeva, dr. Lejla Kuluglija-Memišević, specijalista urgentne medicine i načelnica tuzlanske Hitne pomoći, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) savjetuje kakva je odjeća i obuća poželjna, te kakvu ishranu primijenjivati, na koji se način zaštititi od sunčevih zraka i šta trebaju raditi hronični bolesnici i postači.

Ovogodišnji Marš mira, pohod kojim se odaje počast žrtvama genocida počinjenog u zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda u Srebrenici u julu 1995. godine, polazi iz Nezuka kod Sapne 8. jula između 8,45 i devet sati. Završava se 10. jula, u popodnevnim ili večernjim satima, po dolasku kolone pješaka u Potočare.

˝Odjeća treba biti svjetlija, prozračna, pamučna i šira, da bi koža mogla disati. Glavu obavezno zaštititi kapom, šeširom ili kačketom svjetlijih boja. Poželjno je da donji dio odjeće bude dugih nogavica, a obuća bi trebala biti udobna. Nikako ne bi trebalo ići u sandalama ili papučama, nego u ranije nošenim patikama, po mogućnosti nešto dubljim, jer se hoda kroz šume i planinskim putevima, pa je važno zaštititi zglob od nezgodnih pokreta, iščašenja ili istegnuća. Iskustvo je pokazalo da se učesnici Marša mira za medicinsku pomoć najčešće obraćaju zbog žuljeva, pa je udobna obuća veoma važna˝, savjetuje dr. Kuluglija-Memišević.

Zbog moguće dehidracije organizma, sagovornica AA savjetuje da se piju isključivo voda ili čajevi, a nikako gazirani i slatki sokovi, kao ni energetska pića ili kafa koji podstiču gubitak tečnosti.

˝Svako bi uvijek morao imati vode, a bilo bi dobro kada bi se u jednu posebnu bočicu od pola litra vode ubacile dvije otopine rehidracijske soli tzv. ORS, koje se mogu kupiti u apotekama, a tečnost bi se tokom dana pila u gutljajima. Ne koristiti više od dvije otopine dnevno. Važno je unositi što više vode kako bi se nadoknadila izgubljena tečnost, ali nije preporučljivo odmah popiti litar vode, nego je treba piti malo-pomalo˝, ističe dr. Kuluglija-Memišević i dodaje da bi se trebali konzumirati voće, keksići i lagani sendviči, najbolje pravljeni sa sirnim namazom i paradajzom ili krastavicama, a nikako sa parizerima i suhomesnatim proizvodima.

Kožu lica, ušiju i vrata potrebno je zaštititi kremom sa visokim zaštitnim faktorom, a ne bi bilo loše imati i neki gel za umirivanje reakcije nakon ugriza komaraca.

˝Mjere predostrožnosti za sve učesnike su iste, s tim da hronični bolesnici i starije osobe trebaju redovno koristiti terapiju i ne preskakati konzumiranje lijekova. Vjerovatno je i za očekivati je da će kod šećeraša doći do poremećaja vrijednosti šećera u krvi, te oni uvijek trebaju nositi glukometar. Ove kategorije osoba trebaju biti što bliže sanitetskim ekipama i obratiti im se čim osjete bilo kakvu promjenu˝, naglašava dr. Kuluglija-Memišević.

Zbog iscrpljujućeg puta, dugog više od 100 kilometara, te velikog fizičkog napora pri visokim temperaturama, nije preporučljivo postiti.

“Nezahvalno je davati preporuke postačima. Organizam će funkcionisati u ekstremnim uslovima i veća je mogućnost zdravstvenih problema. Ipak, oni koji odluče postiti tokom ovog pješačkog pohoda, trebali bi slijediti upute o odjeći i obući, te dodatno prekriti vrat, umivati se i rashlađivati vodom, i, koliko je to moguće, što više se kretati hladovinom˝, zaključuje dr. Kuluglija-Memišević.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo