Nedjelja, 13 lipnja, 2021

Preporuke za nadolazeći toplotni val: Temperature u BiH preko 40°C

Nemojte propustiti

Dani iza nas donijeli su nam toplije i sunčanije vrijeme, sa temperaturama preko 35 stepeni Celzijusa. Prema najavama meteorologa, danas i u ponedjeljak nas očekuje pravi toplotni udar! Temperature će se kretati i preko četrdeset stepeni! Kako se štititi od sunca?

Danas i u ponedjeljak nas očekuje vrhunac toplotnog vala, kada će se temperature zraka kretati od 34 do 41°C, a bit će uglavnom sunčano i vedro.

Bosnu i Hercegovinu zahvatio je toplotni val tako da će građani u narednom periodu konačno moći uživati u pravom ljetnom vremenu s visokim temperaturama. Meteorolozi kažu da se izuzetno visoke temperature, koje će prelaziti 40 stepeni Celzijusa, mogu očekivati u ponedjeljak ili utorak.
Preporuke za toplotni val

Upozoravamo vas da će u vrijeme visokih temperature uv indeks biti vrlo visok, pa se preporučuje izbjegavanje izlaganja suncu od 11 do 18 sati, a ukoliko baš morate biti vani u vrijeme najviše temperature i uv indeksa, preporuča se korištenje sunčanih naočala (s uv zaštitom), (kape) šilterice ili šešira te nosite svjetlu i prozračnu odjeću. Pijte puno vode, a izbjegavajte alkoholna pića te pića s kofeinom.

Ilustracija
Ilustracija

Prostor u kojem živite najstojte rashladiti noću, kada su vani niže temperature nego preko dana. Sobnu temperaturu danju nastojte držati ispod 30, a noću ispod 24°C. Danju, kada je sunce najjače, zamračite prostore u vašoj kući/stanu te zatvorite prozore. Izbjegavajte naporan fizički rad!

Rashladite vaše tijelo, tuširanjem ili kupanjem u mlakoj vodi. Jedite češće, ali manje obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.

(Buka)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Islamska zajednica u BiH: Da li je grijeh vakcinisati se preko reda?

Zamjeniku reisu-l-uleme i fetva-i-eminu Islamske zajednice, prof. dr. Enesu ef. Ljevakoviću upućeno je tako pitanje da li osoba ima...

Možda vas zanima i ovo