Nedjelja, 2 listopada, 2022

Prepoznajete li uplakanog dječaka sa fotografije iz ’93. ?

Nemojte propustiti

U martu i aprilu 1993. godine iz opkoljene Srebrenice, pod pokroviteljstvom Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice (UNHCR) evakuisano je između osam i devet hiljada Bošnjaka, uglavnom žena i djece te poneki stariji muškarac.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Stanovništvo je prevezeno kamionima UNPROFOR-a. Slike na kojima su kamioni krcati ljudima, a koje su obišle cijeli svijet, najbolje su kazivale o patnjama naroda Srebrenice. U Srebrenici se praktično nije imalo šta jesti pa se nastojalo da se žene i djeca izmjeste na slobodni dio teritorije gdje će moći da prežive.

Naći mjesto u jednom od kamiona bilo je pitanje života i smrti. Jedna od najpotresnijih fotografija nastala u tom periodu je fotografija na kojoj se vidi dječak koji plače i trči pored jednog od kamiona, piše Avaz.

Skoro je punih 20 godina prošlo od tog događaja i dječak sa fotografije bi danas, ako je živ, trebao imati između 25 i 30 godina. Pozivamo sve naše vjerne čitaoce, ako znaju bilo šta o ovom dječaku da nam jave i da saznamo ko je i gdje se nalazi.

(Avaz)

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo