Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Prepoznatljivi specijalitet bh. kuhinje postao luksuz: Kilogram janjetine košta i do 50 KM

Autor:N1

Nemojte propustiti

Za mnoge je postala luksuz, no za dijasporu i turiste Jablanica je nezaobilazna destinacija. Ljubitelju dobrog pečenja je kažu bitno da ode zadovoljan, bez obzira na cijenu.

Uz ćevape i pitu, prepoznatljivi specijalitet bh. kuhinje je janjetina koju veliki broj građana više sebi ne može priuštiti zbog naglog poskupljenja. Uprkos tome, vlasnici restorana u Jablanici koji su bili poznati po kvalitetnom a jeftinom mesu, bilježe odličnu sezonu. Kilogram janjetine umjesto nekadašnjih 30 KM, sada košta 45, a u pojedinim restoranima u Hercegovini čak 50 KM.

Tokom ljetne sezone na putu prema moru, ljubitelji pečenja rijetko odolijevaju mirisima iz jablaničkih restorana. Ove sezone izazov je veći , jer porcija pečenja skoro duplo je skuplja u odnosu na prošlu godinu.

“Mislim da je to za ljude koji imaju do 500 KM penziju san pojesti jagnjetinu, ali čovjek unaprijed isplanira i sebi priušti jednom u toku godine”, rekla nam je Slavica Ćurlić iz Banjaluke.

Za mnoge je postala luksuz, no za dijasporu i turiste Jablanica je nezaobilazna destinacija. Ljubitelju dobrog pečenja je kažu bitno da ode zadovoljan, bez obzira na cijenu.

“Koliko god da košta ja bih došao uvijek, ovo je raj”, istakao je naš sagovornik Marko Pavičić, inače iz Živinica.

“Mi to sebi možemo da priuštimo, radimo mnogo, čuvamo i štedimo, kad dođemo u našu Bosnu da možemo malo da se provedemo”, dodala je Ružica Pavičić.

Porcija janjetine nekada je koštala 7KM, sada je cijena duplo veća. Kilogram pečenja koštao je 30KM , a sada košta, 40-45 KM, pa i više u zavisnosti od restorana.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK prvi put na Općim izborima uvodi supervizore: Reagirat će odmah u slučaju drastičnog kršenja zakona

Neće se miješati u rad općinskih izbornih komisija, osim u slučaju drastičnog kršenja zakona kada će odmah reagirati, te...

Možda vas zanima i ovo