Srijeda, 23 lipnja, 2021

Preskakanje doručka uzrok metaboličkog sindroma

Nemojte propustiti

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Mlade osobe koje preskaču ili jedu skroman doručak imaju čak 68 odsto veće šanse da kao odrasli pate od metaboličkog sindroma, što je zajednički naziv za dijabetes, visok krvni pritisak i gojaznost.

Jedenje lošeg ili nikakvog doručka u tinejdžerskim danima može znatno da utiče na zdravlje i 30 godina kasnije, piše portal Magazin.

Švedski naučnici su otkrili da osobe koje jedu slab doručak tokom adolescencije pokazuju više znakova metaboličkog sindroma 27 godina klasnije, u poređenju sa onima koji su jeli sadržajniji doručak, piše “Dejli mejl”.

Inače, metabolički sindrom je medicinski termin za kombinaciju dijabetesa, visokog krvnog pritiska i gojaznosti i može da uzrokuje povećan rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih stanja povezanih s krvnim sudovima.
Stručnjaci, takođe, navode da svako od tih stanja pojedinačno potencijalno može da ošteti krvne sudove kod oboljelog, dok je kombinacija sva tri stanja posebno opasna.

Studenti Univerziteta Ume 1981. su ispunjavali upitnik o tome šta jedu za doručak, a poslije 27 godina, 2008. godine, išli su na ljekarski pregled, jer su stručnjaci specifično tražili znakove metaboličkog sindroma i bolesti povezanih s njim.

Istraživanje je pokazalo da su oni, koji su kao mladi odbijali doručak ili su ujutro jeli vrlo skromno, poslije 27 godina imali čak 68 odsto veću vjerovatnoću da pate od metaboličkog sindroma.

Naučnicu su na početku studije takođe uzeli u obzir i niz socioekonomskih faktora i životnih navika adolescenata i zaključili su da je doručak bio najsnažniji faktor rizika.

Istraživanje podupiru prethodna otkrića Univerziteta Tel Aviv da unošenje više kalorija u jutarnjim satima nego kasnije tokom dana smanjuje rizik od dijabetesa i gojaznosti. Obilniji doručak, takođe, pomaže i kod mršavljenja, što pokazuje izraelska studija.

Naime, oni koji su jeli obilniji doručak, a manji ručak i večeru, u prosjeku su izgubili 8,5 kilograma, dok su oni koji su najviše kalorija unijeli na kraju dana izgubili samo 3,5 kilograma.

(Agencije

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Draško Stanivuković: Benjamina Karić je svojim dolaskom pokazala koliko cijeni Banja Luku

Stanivuković je na svojoj Facebook stranici napisao da su pokazali sve ljepote Banja Luke. Gradonačelnica Sarajeva i gradonačelnik Banje Luke,...

Možda vas zanima i ovo