Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Presude Karadžiću i Mladiću ključne za kredibilitet Haškog tribunala

Nemojte propustiti

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) postao je predmet kritika zbog nekoliko oslobađajućih presuda donijetih u posljednje vrijeme.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Međutim, analitičari tvrde da će presude vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću i njegovom vojnom zapovjedniku Ratku Mladiću ostaviti najveći utisak o sudu na mišljenje javnosti, javila je francuska agencija AFP.

U rijetkoj i žestokoj kritici, jedan od sudija Tribunala rekao je da je oslobađanje dvojice hrvatskih generala i trojice visokorangiranih Srba postavilo potpuno novi pravosudni presedan.

Frederik Harhoff je poslao pismo predsjedniku suda, Amerikancu Theodoru Meronu, u kojem ga je optužio da postavlja pravosudne presedane u korist “vojne elite istaknutih država”, uključujući Izrael i Sjedinjene Američke Države.

Meron izvršio pritisak na sudije

Harhoff dalje tvrdi da je Meron izvršio pritisak na druge sudije da oslobode oficire, a vjeruje da su Sjedinjene Države na njega izvršile pritisak.

Oslobađajuće presude znače da najviše rangirani oficiri nisu odgovorni za zločine koji su počinili njihovi podređeni, tvrdi Harhoff u pismu, ogorčeno dodajući: “Mora da su čelnici američke i izraelske vojske odahnuli”.

Međutim, Goran Sluiter, profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Amsterdamu, kaže da se autoritet suda i dalje poštuje bez obzira na nedavne odluke.

“Uprkos nedavnim raspravama, ICTY ostaje referentna tačka za međunarodne sudove jer je ostvario uspjeh tamo gdje drugi nisu”, rekao je on, misleći na izricanje presude za 161 osumnjičenog za teška kršenja međunarodnih humanitarnih zakona u bivšoj republici što je uspjeh koji nije postigao niti jedan drugi tribunal.

AFP je kontaktirao Merona koji je odbio komentarisati kritike njegovih kolega sudija.

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz doveo je u pitanje da li šutnja predsjednika suda o ovim dešavanjima uopće pomaže već zategnutoj situaciji.

“Ja bih razmislio o tome da li je odbijanje reagiranja na kritike u svijetu u kojem je komunikacija toliko bitna najbolji način da se nosim s tim. Bilo kakav oblik kritike mora se posmatrati na konstruktivan način i mora postati tema rasprave”, rekao je on u intervjuu za AFP.

Brammertz razočaran

Ne želeći direktno komentarisati Harhoffovo pismo, on je samo rekao da sporovi nastali nakon oslobađajućih presuda “nisu pomogli” kredibilitetu tribunala.

Brammertz je rekao da “dijeli svoje razočarenje” sa žrtvama i uložio je žalbu kako bi se preinačile presude dvojici čelnika srpskih obavještajaca Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, koji su bili optuženi za ratne zločine.

Nadalje, slučajevi Mladića i Karadžića se ne mogu porediti sa slučajevima zapovjednika jugoslovenske vojske Momčila Perišića i Stanišića i Simatovića, dodao je Brammertz, jer su oni bili direktno umiješani u zločine u Bosni, a nisu samo pomagali i podržavali Beograd.

Stručnjaci su sigurni da će na svijest javnosti imati najveći uticaj ishod suđenja Karadžiću i Mladiću.

Christophe Paulussen, istraživač međunarodnog krivičnog prava u institutu Asser u Den Hagu, rekao je da, iako bi nedavna rasprava mogla biti štetna ako se vidi da su sudije izgubile svoju nepristranost, “ova epizoda se odnosi na veoma krataka period u historiji tribunala”.

Sluiter je bio direktniji: “Ne mislim da će historija ovo pamtiti”.

“Mislim da će ljudi pamtiti presude Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, a taj ishod je relativno predvidljiv”, dodao je on.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo