Subota, 10 lipnja, 2023

Prevarila udruženje penzionera u BiH: Kako je blagajnica Šefika prisvojila 70.000 KM

Nemojte propustiti

Po prijavi koju je podnijelo rukovodstvo Udruženja, Tužilaštvo je sprovelo istragu nakon koje je protiv Šefike K. podiglo optužnicu za krivično djelo pronevjera, s propisanom kaznom zatvora od dvije do deset godina.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Šefike K. (54), zbog sumnje da je obavljajući poslove blagajnice Udruženja penzionera – umirovljenika Brčko distrikt BiH, prisvajala novac tog udruženja.

Upravo se čita:  VSTV-u BiH status posmatrača u Evropskoj mreži pravosudnih vijeća

Pred Osnovnim sudom Distrikta, Š.K. je optužena da je na štetu udruženja, koje u Brčkom okuplja korisnike PIO/MIO FBiH, u dva navrata pronevjerila blizu 75 000 KM.

Š.K. je stavljeno je na teret da je u periodu od 1. januara 2019. godine do 16. januara 2020. godine, nakon što je od više članova udruženja primila u gotovini ukupno 19.630 KM namijenjenih za banjsko liječenje, ta novčana sredstva zadržala za sebe, iako je bila dužna uplatiti ih na bankovni račun poslodavca. Osim toga, tereti se da je s tog računa podigla 54.576,38 KM i zadržala za sebe, a što ničim nije opravdala, pribavivši sebi ukupnu imovinsku korist od 74.206,38 KM.

Upravo se čita:  Građani BiH sve više kupuju odjeću iz druge ruke: Nosimo polovnu robu i iz Nigerije

Po prijavi koju je podnijelo rukovodstvo Udruženja, Tužilaštvo je sprovelo istragu nakon koje je protiv nje podiglo optužnicu za krivično djelo pronevjera, s propisanom kaznom zatvora od dvije do deset godina.

Tužilaštvo je optužnicom predložilo sudu da optuženu obaveže da Udruženju penzionera nadoknadi štetu u iznosu od 54.575,26 KM, kao i da joj oduzme imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom u iznosu od 19.631,12 KM.

Upravo se čita:  Komšić: Ako međunarodna zajednica nagradi projekat 'srpskog sveta', presuda Stanišiću i Simatoviću ostaje mrtvo slovo na papiru

Optužnica protiv Šefike K. dostavljena je Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH gdje je u cijelosti potvrđena.

Pročitajte još

Izdvajamo

Nizozemska: EUFOR u slučaju secesije spreman da interveniše u BiH

"Komanda EUFOR-a situaciju u BiH trenutno ocjenjuje relativnom stabilnom, a situacija u RS i antagonistički stav predsjednika Dodika zabrinjavaju",...

Možda vas zanima i ovo