Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Prevelika upotreba kokaina kriva za finansijsku krizu?

Preporučeno

Ugledni farmakolozi optužuju bankare da ih je upotreba kokaina navela na velike rizike, što je dovelo do globalne finansijske krize.

Ilustracija
Ilustracija

David Nutt, profesor neuropsihofarmakologije na Imperial Collegeu u Londonu smatra da je kokain učinio bankare “previše samouvjerenim” i doveo do toga da previše riskiraju.

Kao prenosi britanska štampa, ovaj stručnjak tvrdi da je kokain odgovoran za finansijsku krizu u svijetu, ali i za kolaps Barings banke 1995. godine.

Upravo se čita:  Bosanac napao komšinicu u Beču: Svaku noć ili pomjera namještaj ili ima glasan odnos sa partnerom

Nutt navodi da je “bijeli prah” doveo do toga da su bankari postali previše samouvjereni i počeli da traže sve više i više.

Ipak, Nutt nije protivnik konzumacije narkotika u umjerenim količinama.

Nutt se zalaže za dekriminalizaciju gotovo svih vrsta droga.

On tvrdi da je stroga vladina politika o zabrani ekstazija i kanabisa onemogućila proučavanje njihovih “blagotvornih uticaja”.

Upravo se čita:  Novi detalji o trovanju kajmakom koji je proizvodio Srbin u Austriji: Ljudi umirali u strašnim mukama

Bivša britanska vlada otpustila ga je sa mjesta savjetnika nakon što je izjavio da je “jahanje konja jednako opasno kao i uzimanje ekstazija”.

Prošle godine Nutt je tvrdio da bi legalizacija kanabisa bila jedno od najefikansijih sredstava za borbu protiv alkoholizma, jer bi se konzumacija alkoholnih pića smanjila za čak jednu četvrtinu.

Upravo se čita:  Masovni otkazi u Njemačkoj: Ukida se 16.000 radnih mjesta

(Srna)

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Dobre vijesti za bh. dijasporu koja živi u ovoj europskoj državi: Usvojen važan sporazum o vozačkim dozvolama između Bosne i Hercegovine i Italije

Danas je, nakon 12 godina neuspješnih pokušaja usaglašavanja, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog ministra komunikacija i prometa...

Još vijesti za vas