Utorak, 26 listopada, 2021

Preživjeli: Mladić obećao razmjenu, zarobljenici pobijeni

Nemojte propustiti

Sudije na procesu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom saslušale su danas iskaz zaštićenog svjedoka RM-256, koji je opisao kako je, u julu 1995, preživio strijeljanje oko 1.000 Muslimana iz Srebrenice u selu Kravica kod Bratunca.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Generala Mladića (70), koji je u to vrijeme komandovao Vojskom Republike Srpske, optužnica tereti za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice u danima pošto je VRS, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Svjedok je izjavio da se Vojsci RS predao 13. jula 1995. u blizini sela Konjević Polje, zajedno s velikim brojem muslimanskih muškaraca koji su pokušali da se šumom iz obruča oko Srebrenice probiju ka Tuzli. Potvrdio je da je bio pripadnik Armije BiH i da je imao “lovačku pušku”.

Nedugo pošto je na poljani jedan zarobljenik ubijen, general Mladić se pojavio i obratio Muslimanima.

“Mladić je došao, kaže: ‘znadete li mene?’, neko znao, neko nije znao… Prva mu je bila: ‘Ostavio vas je Naser (Orić) i pobjegao u Tuzlu…’ Rekao je: ‘Porodice su vam evakuisane danas, u toku dan-dva bićete i vi razmijenjeni… Ovdje vam je mnogo toplo, stavićemo vas negdje gdje je hladnije… Neće vas niko tući, daćemo vam hrane i vode'”, rekao je RM-256.

Mladićevi vojnici su zatim zarobljene odveli u skladište u Kravici, koje je, kada je svjedok ušao, već bilo puno.

“Zadnji koji je ušao nije imao gdje sjesti, vojnik mu je opsovao majku, udario ga u krsta… Po njemu je srezao rafal i onda je počelo pucati po cijelom skladištu”, rekao je svjedok.

Hici su dolazili s obje strane skladišta i sa prozora, odakle su unutra bacane i bombe, kazao je svjedok. Kako je izjavio, sijedio je uza zid i zaklonio se tijelima pogođenih zarobljenika, obliven njihovom krvlju.

Ležao je cijelu noć – dok je trajala pucnjava – i cijeli sljedeći dan.

“Nit sam se micao, nit sam gledao”, rekao je on i dodao da je čuo vojnike kako se “smiju i pričaju”, građevinsku mašinu kako razvaljuje vrata skladišta i naređenje da se “tijela pokriju sijenom”.

Zajedno s još jednim preživjelim RM-256 je, 14. jula uveče, uspio da izađe iz skladišta i pobjegne.

Odgovarajući na pitanja Mladićevog branioca Miodraga Stojanovića, svjedok je potvrdio da su vojno sposobni Muslimani u proboj iz Srebrenice krenuli po naređenju komandanta ABiH Zulfa Tursunovića.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u ponedjeljak, 24. juna.

Bivši komandant VRS optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajpreskih napada i uzimanje za taoce “plavih šljemova” UN, 1992-95.

(Beta)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo