Četvrtak, 28 siječnja, 2021

Preživio razorni potres u Banjaluci, a sada i u Petrinji: “Sakrio sam se ispod štoka i izašao bez ogrebotine”

Nemojte propustiti

Skandalozan istup načelnika Srebrenice: Mladen Grujičić ljut, poziva na otcjepljenje RS

Grujičić odluku CIK-a kao i današnju Suda BiH smatra skandaloznim i sramotnim i dodaje "da se pokazalo da se...

Sud BiH odbacio žalbe: Izbori u Srebrenici i Doboju će biti ponovljeni

Sud BiH odbio je sve žalbe koje su upućene na odluke Centralne izborne komisije BiH o poništavanju izbora u...

Totalni raspad sistema: BiH naručila vakcine, ali niko ne zna šta je naredni potez da bi one stigle

Bosna i Hercegovina naručila je milion 232 hiljade doza vakcina preko Covaxa, a 892 hiljade preko mehanizma snabdijevanja Evropske...

Slučaj u BiH: Nakon smrti mladića samo smanjena plata dispečeru Hitne pomoći

Srđanov brat Nemanja rekao je za “Nezavisne” da je poražavajuća činjenica to što je propisano da se u ovakvim...

U oba sluja spasio se na identičan način – tako što je stao ispod štoka drvenih vrata.

Reportner zagrebačkog Jutarnjeg lista u reportaži iz Petrinje, donosi zanimjivu priču čiji je glavni akter, rođeni Banjalučanin, Blaž Aleksić, koji je nekim čudom na identičan način izbjegao smrt u rodom gradu 1969. godine kao i prije dva dana u Petrinjji.

U oba potresa, njegove kuće Banja Luci i PetrinjI, potpuno su srušene a on je uspio izvući živu glasvu i to beuz ijedne ogrebotine. U oba sluja spasio se na identičan način – tako što je stao ispod štoka drvenih vrata.

– Imao sam tada 18 godina, taman sam završio zanat. Dogodio se bio taj strašni potres, a onda je nakon njega čitavu godinu podrhtavalo pomalo, kao sada ovdje. Tada su nas učili da samo bježimo pod štokove ili volte jer su tamo građevine najjače. I to mi je ostalo u glavi, urezalo se u mene. Kada je ovo grunulo, kada je to sasulo sa svih strana, imao sam vremena samo toliko da skoknem pod štok. Tu sam gledao kako se krši zgrada – priča Blaž Aleksić, koji se u Petrinju s poroicom preselio 1995. godine, nakon akcije Oluja, zamijenivši kuću s drugom porodicom koja je otišla živjeti u njegov rodni grad.

Nakon urušavanja kuće izletio je van, u gradski park. Ono što je imao na sebi tada, imao je i 24 sata poslije, a iza njega je bila neprospavana noć. Sa susjedima je vani ložio vatru i grijao se, a za noć koja slijedi već će se, kaže, snaći. Neka su mu samo djeca i šestero unučadi, koji također žive u Petrinji, ostali čitavi.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beogradski analitičar zabrinut: “Vijest o razgovoru između Bidena i Mereklove o prioritetima zajedničkog djelovanja na Zapadnom Balkanu nije dobra za nas”

Iako su brojni analitičari prognozirali da novom američkom predsjedniku Joe Bidenu Balkan neće biti visoko na skali prioriteta, on...

Možda vas zanima i ovo