Petak, 22 rujna, 2023

Pri registraciji plaćamo osam maraka, a iz BIHAMK-a prvo pitaju jeste li član kada zatražimo pomoć: Sada su objasnili zašto!

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

BIHAMK, po osnovu Ugovora sa JP Ceste FBiH, pruža usluge na području USK, TK, ZE-DO, BPK, Kantona Sarajevo i dijelovima SBK i HNK.

Prilikom registracije automobila plaća se osam maraka BIHAMK-u za intervencije na cesti ukoliko vozilo ostane u kvaru. Vozači kažu kada se u takvim slučajevima traži pomoć BIHAMK-a prvo je što operater pita jeste li član BIHAMK-a.

Ukoliko nisu, kažu, da dugo čekaju na pomoć, a da se ponekad i ne pruži pomoć na cesti, piše Faktor.

Iz Informativnog centra Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) odbacuju ove pritužbe nekih vozača.

– Tvrdnju da vozače koji nemaju člansku karticu BIHAMK-a planski ostavljamo da duže čekaju kategorički demantujemo, ali je tačno da sve klijente, između ostalog, moramo pitati i da li su članovi jer oni imaju drugačija prava, uključujući i prava u inostranstvu, ali napominjemo nikako i prioritet u njihovom ostvarivanju. U BIHAMK-u je jedina kategorizacija zahtjeva za pomoć na cesti ona u vezi sa ugroženošću učesnika i ometanje javnog saobraćaja, a i po Ugovoru smo dužni brzinu i prioritete usluga prilagoditi stepenu javnih cesta, preferirajući ceste viših kategorija. Zatim, reagovati na situacije u saobraćajnim nesrećama i uklanjanja vozila sa javnih cesta sa ciljem nesmetanog odvijanja saobraćaja, u odnosu na one slučajeve koji nisu tako hitni – ističu iz BIHAMK-a.

Upravo se čita:  Počela nova blokada administrativne linije: U blizini Foče razvijena velika zastava entiteta RS

Iznos koji se plaća prilikom registracije vozila od osam maraka ne uplaćuje se direktno na račun BIHMK-a već JP Ceste Federacije BiH.

– Prije svega, smatramo da je radi šire javnosti vrlo bitno razjasniti kako je iznos koji se plaća prilikom registracije vozila tačno osam maraka te kako se taj iznos ne uplaćuje BIHAMK-u, nego na jedinstveni račun za prikupljanje tih sredstava koji je u vlasništvu JP Ceste Federacije BiH. Ovih osam maraka Ceste FBiH potroše na informisanje građana o stanju na cestama i za pružanje usluga pomoći na javnim cestama u Federaciji BiH i na prometno-preventivne aktivnosti – obrazlažu iz BIHAMK-a.

Prije toga za navedene usluge Ceste FBiH raspišu tender, a BIHAMK-u se uplaćuju sredstva po izvršenim uslugama na mjesečnom nivou.

Upravo se čita:  Još brže do Neuma: Pogledajte kako izgleda novoizgrađena obilaznica kod Stoca

BIHAMK, po osnovu Ugovora sa JP Ceste FBiH, pruža usluge na području USK, TK, ZE-DO, BPK, Kantona Sarajevo i dijelovima SBK i HNK.

Usluge u ostatku Federacije BiH pruža Asocijacija auto-klubova Bosne i Hercegovine, sa sjedištem u Mostaru, te se, u skladu sa teritorijalnim pokrivanjem, alokativno, i opet napominjemo po osnovu izvršenih poslova uplaćuje novac prikupljen po osnovu registracija, ističu iz BIHAMK-a.

Iz BIHAMK-a naglašavaju da oni svoje usluge pružaju po ugovoru sa JP Ceste FBiH.

– BIHAMK u skladu sa Ugovorom sa JP Ceste FBiH je obavezan svima koji posjeduju vozilo registrovano u Federaciji BiH pružiti tri besplatne usluge pomoći na javnim cestama godišnje, a najviše jednu uslugu tokom mjeseca. Vozilima koja se nalaze u kvaru izvan ceste na javnim parkinzima i prostorima za mirovanje mogu se pružiti besplatne usluge popravke vozila na licu mjesta, s tim da će prednost imati vozila koja trebaju pomoć na cesti. Vozila izvan ceste nemaju pravo na besplatne usluge prijevoza jer ne ometaju saobraćaj za druga vozila i učesnike u saobraćaju. Besplatne usluge pomoći na cesti mogu se dobiti pozivom na broj 1282 ili 033/282-100 i podrazumijevaju: Dvije usluge popravka manjeg kvara na vozilu u cilju osposobljavanja vozila za nastavak putovanja. Ukoliko se utvrdi da se kvar ne može otkloniti na cesti, jednu uslugu prijevoza vozila do baze auto-moto kluba (AMK) ili najbliže servisne radionice ili do odgovarajućeg parkinga, po zahtjevu vlasnika, na udaljenost od maksimalno 15 kilometra od lokacije kvara, a u cilju nesmetanog odvijanja saobraćaja – pojašnjavaju iz BIHAMK-a.

Upravo se čita:  Važno upozorenje za roditelje: S tržišta BiH povlače se dvije igračke, sadrže kancerogene supstance

Što se tiče usluga pomoći na cesti, uključujući i prevoze vozila, tzv. šlepanje, BIHAMK svake godine obavi u prosjeku više od 50 hiljada intervencija pomoći na cesti za građane i građanke, a samo za prvih šest mjeseci 2022. godine BIHAMK je pružio trideset hiljada takvih intervencija.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

SK: Savo Milošević novi selektor Bosne i Hercegovine!

Kako Sport Klub saznaje iz pouzdanih izvora, Savo Milošević je novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine! U ovom kvalifikacionom...

Možda vas zanima i ovo