Srijeda, 16 lipnja, 2021

Priča kakva je moguća samo u BiH? Hodočasnici krenuli pješke u Međugorje, odmorili u džamiji!

Nemojte propustiti

Poljski bračni par od 20.maja ide pješice prema Međugorju gdje žele obaviti hodočašće, a nedavno su kratko predahnuli u Ćehajama kod Srebrenika, i to ni manje ni više nego u džamiji u ovog prigradskom naselju.

– Tek što smo zanijetili podnevski farz, neko je ušao na vrata. U prvi mah nam se učinilo da su to vehabije, no kasnije smo shvatili da je riječ o katoličkim vjernicima, kazao je Džemal Ahmetović koji je ovoga dana obavljao molitvu u džamiji zajedno sa još nekoliko džematlija Ćehaja, prenosi pressing.ba.

Kaže da su bili izuzetno miroljubivi i prijatni. Riječ je o Andrzeju Sieminscyu, 69-godišnjem likovnom umjetniku i njegovoj 60-godišnjoj supruzi Katarzyni, inače dizajnerici enterijera iz poljskog gradića Kazimierz Dolny.

Put od 1.316 kilometara i to pješice, nije nimalo ugodan, posebno na ovakvim toplinama. Nakon Poljske, prošli su Češku, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku i prije nekoliko dana ušli su u BiH.

Foto: Pressing.ba
Foto: Pressing.ba

– Jednostavno osjećamo unutrašnji glas i veliku želju da obavimo hodočašće u Međugorju, ali želimo da na putu upoznajemo različite ljude i njihove kulture, kazao je Andrzej.

U prosjeku dnevno prepješače oko 20 kilometara, a spavaju na mjestima gdje ih zatekne noć. Kažu da ima gostoljubivih ljudi koji su im spremni ponuditi smještaj, a do sada nisu odbijeni niti na jednim vratima na koja su pokucali. Nakon kraćeg odmora ispred džamije u Ćehajama kod Srebrenika, put su nastavili prema Sarajevu, a u Međugorje planiraju stići 15. 8. na vjerski praznik.

(Bh-index/Pressing.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beograđani o gestu Vlade KS: I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim Bosnu

Ne treba mi vaučer. I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim...

Možda vas zanima i ovo