Petak, 26 veljače, 2021

Priča koja je potresla BiH: Dječak (2) ostavljen da se smrzne u snijegu

Nemojte propustiti

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu produžen pritvor za dva mjeseca

Tužilac Hasanspahić je obećao i proširenje istrage na bar još tri osobe do čega je djelimično i došlo s...

Rastezljiva pravda za sudije i tužioce u Bosni i Hercegovini

U posljednje četiri godine disciplinske komisije VSTV-a BiH oslobodile su odgovornosti 12 sudija i tužilaca nakon provedenog disciplinskog postupka,...

KCUS objavio nove rezultate testiranja na koronavirus, Izetbegović uputila molbu građanima

Direktorica KCUS-a je jutros potvrdila da su uposlenici te zdravstvene ustanove izolovali novi soj virusa, takozvani “britanski soj”. Klinički centar...

Dvoipogodišnji D. S. iz Bijeljine pronađen je 27. novembra na ulicama rodnog grada, promrzao i s teškim tjelesnim ozljedama. Policijska patrola slučaj je prijavila Centru za socijalni rad, a dijete romskog porijekla hitno je prebačeno u bolnicu u Beogradu.

Djecak_u_bolnici1

Povrijeđena desna ruka mu je operirana, a ekipa Dnevnog avaza zatekla ga je u bijeljinskoj bolnici, gdje se uspješno oporavlja.
– Mi smo svoje učinili i ne bih govorio o tome kako je dijete došlo u ovakvu situaciju. On je sada zdravo i vrlo emancipovano, komunikativno dijete, koje se uspješno oporavlja. Čekamo da vidimo šta će uraditi Centar za socijalni rad, a i ostale nadležne institucije neka rade svoj posao – kaže Milenko Popović, načelnik Odjeljenja hirurgije u bijeljinskoj bolnici.
Vesna Savić, pravnica u Centru za socijalni rad Bijeljina, kaže da su poduzete sve mjere u skladu s Porodičnim zakonom i Zakonom o socijalnoj zaštiti.
– Zbog tjelesnih povreda dječak je boravio u Beogradu i sada je ovdje. Čekamo rezultate istrage, a djetetu je određen staratelj. Koliko znamo, njegov otac je umro, a majka je negdje u Švedskoj. Ona se trebala pojaviti ovdje 11. decembra, ali je to odgođeno za 21. decembar i vidjet ćemo hoće li doći – kaže Savić.
Rezultati istrage
Iz policije nismo mogli dobiti više informacija jer je Goran Filipić, inspektor koji vodi ovaj slučaj, na odmoru. Portparol Okružnog tužilaštva Bijeljina Danka Prodanović jučer nije mogla dati medijima informaciju o rezultatima istrage.
“Dnevni avaz” iz pouzdanih izvora doznaje da je dijete bukvalno prodato drugim osobama i da su ga koristili za prosjačenje. Ko ga je prodao i kako se dijete našlo nezbrinuto na ulici, to će istražitelji utvrditi.
Naš izvor spominje i drugu verziju, prema kojoj je dijete povrijeđeno u kući nekoga od šire porodice te da će se krivična prijava u ovom slučaju zasigurno odnositi na nasilje u porodici ili na trgovinu djecom.

Izvor: Dnevni avaz

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Restrikcije u Njemačkoj ostaju na snazi: Sjedenje u baštama kafića početkom aprila

Njemački ministar ekonomije Peter Altmajer izjavio je danas da je uvjeren da bi restoranima uskoro moglo da se dozvoli...

Možda vas zanima i ovo