Četvrtak, 19 svibnja, 2022

Priča koja je potresla BiH: Dječak (2) ostavljen da se smrzne u snijegu

Nemojte propustiti

Dvoipogodišnji D. S. iz Bijeljine pronađen je 27. novembra na ulicama rodnog grada, promrzao i s teškim tjelesnim ozljedama. Policijska patrola slučaj je prijavila Centru za socijalni rad, a dijete romskog porijekla hitno je prebačeno u bolnicu u Beogradu.

Djecak_u_bolnici1

Povrijeđena desna ruka mu je operirana, a ekipa Dnevnog avaza zatekla ga je u bijeljinskoj bolnici, gdje se uspješno oporavlja.
– Mi smo svoje učinili i ne bih govorio o tome kako je dijete došlo u ovakvu situaciju. On je sada zdravo i vrlo emancipovano, komunikativno dijete, koje se uspješno oporavlja. Čekamo da vidimo šta će uraditi Centar za socijalni rad, a i ostale nadležne institucije neka rade svoj posao – kaže Milenko Popović, načelnik Odjeljenja hirurgije u bijeljinskoj bolnici.
Vesna Savić, pravnica u Centru za socijalni rad Bijeljina, kaže da su poduzete sve mjere u skladu s Porodičnim zakonom i Zakonom o socijalnoj zaštiti.
– Zbog tjelesnih povreda dječak je boravio u Beogradu i sada je ovdje. Čekamo rezultate istrage, a djetetu je određen staratelj. Koliko znamo, njegov otac je umro, a majka je negdje u Švedskoj. Ona se trebala pojaviti ovdje 11. decembra, ali je to odgođeno za 21. decembar i vidjet ćemo hoće li doći – kaže Savić.
Rezultati istrage
Iz policije nismo mogli dobiti više informacija jer je Goran Filipić, inspektor koji vodi ovaj slučaj, na odmoru. Portparol Okružnog tužilaštva Bijeljina Danka Prodanović jučer nije mogla dati medijima informaciju o rezultatima istrage.
“Dnevni avaz” iz pouzdanih izvora doznaje da je dijete bukvalno prodato drugim osobama i da su ga koristili za prosjačenje. Ko ga je prodao i kako se dijete našlo nezbrinuto na ulici, to će istražitelji utvrditi.
Naš izvor spominje i drugu verziju, prema kojoj je dijete povrijeđeno u kući nekoga od šire porodice te da će se krivična prijava u ovom slučaju zasigurno odnositi na nasilje u porodici ili na trgovinu djecom.

Izvor: Dnevni avaz

 

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Poskok viđen u banjalučkom naseslju Borik, građani u strahu od zmije otrovnice

Prvi simptomi nakon ugriza su bol od uboda zuba i oticanje. Ono se ubrzano širi od mjesta ugriza te...

Možda vas zanima i ovo