Subota, 16 listopada, 2021

Priča o djevojčici (3) koju je očuh pretukao potresla naciju: Selmu i kćerku maltretirao i njen prvi suprug

Nemojte propustiti

Priča Benise K., trogodišnje djevojčice koju je očuh Senid Selman (25) teško pretukao 20. marta u vlašićkom selu Vitovlje kod Travnika, ujedinila je Bosnu i Hercegovinu. Brojni građani BiH jučer su kontaktirali našu redakciju da bi pomogli Benisi i njenoj majci Selmi, kojima je potrebna pomoć u hrani, odjeći, obući, a ponajviše u novcu. Još jednom se pokazalo da u našoj zemlji ima dovoljno plemenitih ljudi koji su spremni pomoći drugima u nevolji.

Elvedin-mamadijete-VitovljeŠto se tiče Benisinog liječenja, djevojčica je jučer prebačena s Pedijatrijske klinike Sarajevo u Zenicu. Njeno zdravstveno stanje je teško, djevojčica još ne reagira na ljude i ne priča. Njena majka Selma Halilović (21) tvrdi da su modrice na leđima trogodišnje djevojčice, kao i posjekotine po glavi, rukama i nogama manje bolne od šoka koji je preživjela. Kazala nam je i da Benisa ima noćne more te da će trebati dugo vremena da se izliječi od traume koju joj je nanio nasilni očuh.

Najavio tužbu

– Otkako se probudila iz kome, ništa nije rekla. Zamislite u kakvom je stanju, ne govori ništa, a oči su joj pune suza. Sinoć (preksinoć, op. a.) je prvi put u snu progovorila, dozivala me “mama”. To je sve što je do sada rekla. Skoro da ništa i ne jede – kaže Selma, naglašavajući da ona i djevojčica sada nemaju gdje živjeti, tako da će joj prioritet biti potraga za krovom nad glavom.

Prije nego što je djevojčica jučer transportirana u Zenicu, pred sarajevskom bolnicom zatekli smo i Benisinog oca Elvedina Kormana, koji nam je kazao da je za zlostavljanje kćerke saznao iz novina.

– Izašao sam u grad da kupim cigarete i novine. Zgrozio sam se kada sam pročitao naslov da je očuh pretukao trogodišnju B. K. Ni nakraj pameti nije mi bilo da bi to mogla biti moja Benisa i da se u bolnici bori za život. Iz policije su me četiri dana nakon tog strašnog događaja pozvali i potvrdili mi da je u pitanju moje dijete. Odmah sam joj došao u posjetu. Kad sam vidio u kakvom je stanju, pao sam u nesvijest. Bila je modra po cijelom tijelu, na licu, čelu i glavi imala je posjekotine. Tog ću monstruma i nasilnika tužiti. Čuo sam od komšija da ju je dugo tukao – kaže otac Elvedin Korman.

Teško povrijeđenu unuku na sarajevskoj pedijatriji jučer je posjetio i djed Jasmin Halilović, Selmin otac. Kako nam je kazao, Benisino modro lice i tijelo pamtit će cijeli život.

Uvjetna kazna

– Kada sam ušao u sobu i vidio u kakvom je stanju moja unuka, srce mi je htjelo pući od bola. Dijete koje se stalno igralo, bilo veselo i uvijek nasmijano, sada je kao biljka. Ležala je nepomično i gledala u prazno. Zvao sam je, ali nije reagirala, ništa mi nije rekla. U mene je samo gledala očima punih suza – kaže potreseni Jasmin te dodaje da je Benisi pri rođenju slomljen palac na ruci, zbog čega je već drugog dana života bila podvrgnuta operaciji tokom koje joj je amputiran prst.

Kazao nam je da su se Selma i Elvedin razveli jer ju je tokom trogodišnjeg braka muž maltretirao.

– Njihov brak pukao je zbog nasilja u porodici. U policiji postoje zapisnici i izjave o tome da ju je maltretirao, zbog čega je dobio godinu i po uvjetne kazne. To je i bio razlog zbog kojeg sam odlučio vratiti Selmu sebi – priča Jasmin.

Elvedin pak tvrdi da nije tukao Selmu te da ju je “samo jednom ošamario”.

Podsjećamo, Općinski sud u Travniku, na zahtjev Kantonalnog tužilaštva, odredio je jednomjesečni pritvor Travničaninu Senidu Selmanu, koji je pretukao trogodišnju pastorku.

Mnogi žele pomoći

Amer Dupovac, fudbaler FK Sarajevo, uručio je Selmi novčanu pomoć. Također, pomoć u hrani Selmi je dostavila i redakcija magazina “Azra”, a i Klub poslanika SDP-a najavio je da će novčano pomoći Selmu i Benisu. Kako saznajemo, svi prihodi od utakmice koja će biti odigrana između ragbi reprezentacija BiH i Luksemburga na stadionu Luke u Tešnju 13. aprila ove godine bit će uplaćeni na Selmin žiroračun.

Svi koji žele pomoći Selmi mogu je kontaktirati na broj telefona 060/33 17 301.

Izvor: Dnevni avaz

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sramotan snimak: Žena histerično šamarala dijete u kolicima

SRBIJA - Na videu koji je zgrozio i šokirao sve one koji su imali prilike da ga vide, vidi...

Možda vas zanima i ovo