Utorak, 7 veljače, 2023

Priča o razočaranom Iračaninu: Srušio sam Sadama, sad se gorko kajem

Nemojte propustiti

Prije deset godina Kadom al-Džaburi postao je lice poznato širom svijeta. Tada je u Iraku na gradskom trgu, ogromnim čekićem udarao po kipu Sadama Huseina pokušavajući da ga obori.

ruxanisedam
El-Džaburi čekićem ruši statuu prije 10 godina

Džaburijeve slike napunile su stranice širom svijeta. Američke TV mreže vrtile su video sa Džaburijem satima na kraju dana.

Toni Bler i Džordž Buš su likovali jer je to bio simbol rušenja omrznutog diktatora.

Međutim, sada poslije tačno deset godina, „čovjek sa čekićem“, koji je postao simbol rušenja bagdadskog režuma, gorko žali što je tog popodneva učestvovao u toj simbolici rušenja Sadama.

„Mrzio sam Sadama„, kaže 52-godišnji vlasnik prodavnice rezervnih djelova za motocikle.

„Sanjao sam pet godina, da oborim tu statuu, ali zbog onoga što je došlo kasnije, gorko se kajem“, kaže Džaburi.
Na videosnimku iz 2003. godine vidi se kako El-Džaburi u atletskoj majici iz sve snage kovačkim čekićem udara po podnožju Sadamove statue. Danas Džaburi više ne liči na čovjeka s ovih slika, bivšeg svjetskog prvaka u dizanju tegova, koji je za vrijeme Sadamove vlasti proveo 11 godina u zatvoru Abu Graib.

Odgovarajući na pitanje zašto je bio u zatvoru, El-Džaburi jedino kaže da je njegov zločin bio djelimično političke prirode. U prošlosti je izjavio da su ga zatvorili zbog toga što se žalio zato što mu Sadamov sin Udaj nije platio za popravku motocikla.

Uprkos kajanju, dan rušenja statue duboko mu se urezao u pamćenje.

Bio sam u radionici, sam. Bilo je oko podne. Čuo sam da su Amerikanci u predgrađu. Otišao sam po svoj kovački čekić i krenuo ka trgu Firdos. Ideja da srušim statuu već mi je bila glavi i krenuo sam da je provedem u djelo. Tajna policija je još bila na trgu, a tu su bile i Sadamove paravojne snage. Posmatrali su šta radim, ali prijatelji su me okružili da bi me zaštitili, ako budu pucali – priča on.

Amerikanci su došli 45 minuta kasnije, a komandant ga je pitao je li mu potrebna pomoć i tada su srušili statuu.

Ja sam bio prvi. Onda nas je bilo 30, pa 300… Htio sam da se osvetim za sve što mi je režim učinio, za godine koje sam proveo u zatvoru – sjeća se El-Džaburi.

„Da sam znao kakvo će vreme doći, nikad ne bih išao na trg da rušim Sadama“
„Da sam znao kakvo će vreme doći, nikad ne bih išao na trg da rušim Sadama“

Upropastili zemlju

Zažalio je, kaže, dvije godine kasnije, za vrijeme američke okupacije, koju nije podnosio. Od tada nije promijenio mišljenje, ni poslije kraja okupacije, ni nakon predaje vlasti Iraku.

Za vrijeme Sadama bili smo sigurni. Bilo je korupcije, ali ni izdaleka kao sada. Životi su nam bili zaštićeni. Osnovne potrepštine, kao što su struja i plin, bile su dostupnije. Poslije dvije godine nisam vidio nikakav napredak. Onda su uslijedila ubistva, pljačke i sektaško nasilje – priča ovaj Iračanin.

El-Džaburi osuđuje iračke političare i Amerikance za sve što se događa u njegovoj zemlji.

Amerikanci su počeli, a zajedno s političarima upropastili su zemlju. Sve je gore i gore. Nema budućnosti – barem dok su političke partije koje vode državu na vlasti – zaključuje El-Džaburi za “Observer”.

U Dibisu troje ubijenih i 165 ranjenih

Tri osobe su jučer ubijene i 165 ih je povrijeđeno u samoubilačkom napadu na sjeveru Iraka, dok se četiri osobe smatraju nestalim u napadima izvedenim u drugim dijelovima zemlje. Meta prvog napada, koji je izveo bombaš samoubica automobilom, bio je policijski punkt u Dibisu, oko 55 kilometara sjeverozapadno od grada Kirkuka.

(Bh-index/Avaz)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dodik sa dignuta tri prsta ispratio spasioce iz RS-a za Tursku: Imao je i poruku za Erdogana

- Odlazak naših spasilaca je znak pažnje i solidarnosti s turskim narodom. Još jednom izjavljujem saučešće porodicama stradalih i...

Možda vas zanima i ovo